Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 9 augustus 2022

In Limburg: Kans op plaatselijk gladde wegen door eerste winterprik (22 november 2021)

Met wegdektemperaturen net onder het vriespunt kan het komende nacht en morgenochtend opletten zijn voor lokale gladheid. De omstandigheden van het moment bepalen welke actie nodig is, maar in heel Vlaanderen staan strooiwagens klaar om wegen en fietspaden ijsvrij te houden.

Met 103.000 ton strooizout in voorraad wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dit winterseizoen de Vlaamse wegen en fietspaden ijs- en sneeuwvrij houden. Bij een algemene strooiactie kunnen 313 strooiwagens voor autosnelwegen en gewestwegen uitrijden; 198 wagens staan klaar voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de fietspaden. Met 314 strooiroutes dekt AWV 7000 km gewest- en autosnelwegen en 7700 km fietspaden. Voor elk van deze routes staat een strooiwagen en sneeuwploeg ter beschikking. De strooiwagens zijn uitgerust met een GPS-systeem dat de chauffeur begeleid in het strooitraject. Dit systeem is ook voorgeprogrammeerd zodat de strooibreedte aangepast wordt aan de weg. Zo wordt efficiƫnt en zuinig gestrooid.

Steden en gemeenten kunnen vanaf dit jaar ook een melding krijgen dat er gestrooid wordt in hun district.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van Belgiƫ (KMI) roepen ook deze winter de hulp in van weggebruikers bij de gladheidbestrijding van de Vlaamse wegen. Via de KMI-app kan iedereen zelf waarnemingen doorsturen.


Bekijk alle artikels uit In Limburg