zaterdag 15 juni 2024

In Limburg: Normale tot zeer hoge grondwaterstanden (10 november 2021)

De ondiepe grondwaterstanden in Vlaanderen blijven op peil voor de tijd van het jaar. Mede dankzij de natte maand oktober, vallen op 92% van de meetplaatsen normale tot zeer hoge grondwaterstanden op te tekenen. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers die de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vandaag bekend maken.

Net als de kletsnatte zomer was ook de maand oktober een maand met veel neerslag. De neerslagtotalen van de afgelopen maand variƫren tussen de 38,29 mm en 136,32 mm. Dat komt neer op een gemiddelde van 94,66 mm, wat een stuk boven het normale gemiddelde van 67,80 mm voor de maand oktober ligt. Mede door de natte oktobermaand stelde de Vlaamse Milieumaatschappij dan ook een stijging vast van het ondiepe grondwater op 78% van de meetplaatsen.

Door de combinatie van de natte zomer en de grote hoeveelheid regen in oktober, vallen op iets minder dan de helft van de meetplaatsen (46%) in Vlaanderen normale grondwaterstanden te noteren voor de tijd van het jaar. Op 46% van de meetplaatsen valt nog een hoge grondwaterstand op te tekenen.

"In vergelijking met een jaar geleden doet ons grondwater het goed met de winter voor de deur. Toen viel op 68% van de meetplaatsen een lage grondwaterstand te meten, vandaag is dat slechts op 8% van de meetplaatsen het geval. Ons grondwater kan elke druppel water gebruiken. We profiteren vandaag nog van de natte zomermaanden en van de neerslag in oktober, maar dergelijke hoeveelheden zijn uitzonderlijk. Enkel door te blijven investeren in natte natuur en water opnieuw tijd en ruimte te geven om in de grond te sijpelen, kunnen we ons grondwater ook structureel op peil houden", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Bekijk alle artikels uit In Limburg