zaterdag 31 juli 2021

In Limburg: Rode Kruis-Vlaanderen zoekt 50.000 nieuwe bloed- en plasmadonoren (14 juni 2021)

Vandaag, op Wereldbloeddonordag, worden over de hele wereld bloeddonoren in de bloemetjes gezet. Ook in Vlaanderen steken dagelijks zo'n 2.000 mensen de arm uit de mouw voor deze solidaire daad. Want je geeft letterlijk iets van jezelf voor iemand anders.

Alleen dankzij alle donoren kan het Rode Kruis voldoende bloedproducten, inclusief plasma en bloedplaatjes, blijven voorzien. In Vlaanderen lijkt de beschikbaarheid van voldoende bloedproducten evident maar dat is het nooit. Jaarlijks zoekt de organisatie nieuwe donoren en dat is in 2021 niet anders. Naar schatting zijn dit jaar maar liefst 50.000 nieuwe donoren nodig om nu én in de toekomst de bloedvoorraad op peil te houden en alle patiënten te blijven helpen.Dat aantal is nodig om de donorpopulatie op peil te houden. Conclusie: bovenop alle trouwe, gekende donoren, dit jaar nog eens 50.000 nieuwe zoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan want de teller staat voor 2021 voorlopig op 17.597 ofwel 35% van 50.000 en we zijn al in de helft van het jaar. Daarom start vandaag de geef voor elkaar-campagne waarin solidariteit en geven voor mensen uit jouw buurt centraal staan.

Met de donormap wil de organisatie het geven voor elkaar heel nabij maken. Op deze kaart kan je zelf zien hoeveel mensen in jouw gemeente of stad de voorbije 12 maanden bloed, plasma of bloedplaatjes gaven. De donormap wordt regelmatig geüpdatet zodat je steeds kan zien hoe de cijfers evolueren. Wil je zelf je buurt oproepen om te geven voor elkaar, gebruik dan de hashtag #geefvoorelkaar. Meer informatie kan je vinden op http://www.rodekruis.be/geefvoorelkaar

Rode Kruis-Vlaanderen roept daarom iedereen op zijn donatie niet uit te stellen en zeker langs te komen in een donorcentrum of bloedinzameling in de buurt.

Meer info over waar en wanneer je kan doneren, kan je vinden op http://www.rodekruis.be. Een afspraak maken is verplicht en kan via donorportaal.rodekruis.be of 0800 777 00.

Bekijk alle artikels uit In Limburg