vrijdag 18 juni 2021

In Limburg: Tongeren brengt ode aan Tongerse wielerheld Victor Lenaers (11 juni 2021)

Op 24 juli verschijnt de publicatie VAN KRIJGSGEVANGENE TOT RONDEWINNAAR, een ode aan de Tongerse wielerheld Victor Lenaers. De publicatie is een uitgave van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en het Stadsarchief van Tongeren, en verschijnt in de reeks De Bulletin.

In 1921 won Victor Lenaers de Tour de France in de categorie van de onverzorgden. Dit waren de renners die zelf moesten instaan voor hun eten, het onderhoud van hun fiets, en hun slaapgelegenheid. Omwille van zijn uitzonderlijke prestatie werd Lenaers triomfantelijk gehuldigd bij terugkomst in Tongeren.

Toch ontbrak hij achteraf vaak op erelijsten en werd hij de vergeten Tourwinnaar genoemd. Daar brengt deze publicatie nu verandering in.

"Victor Lenaers was een echte volksheld, een rasechte Tongenaar van op de Leuren. Na vier zware jaren krijgsgevangenschap tijdens de Eerste Wereldoorlog krabbelde hij recht en maakte hij onze stad wielergek. Een massa volk stond hem bij zijn terugkomst op te wachten, de simpele renner van bij ons die in Frankrijk tegen de grootste wielernamen had gevochten. Het zijn deze kleine helden die onze grootse geschiedenis mee gevormd
hebben", zegt burgemeester Patrick Dewael.

Bij voorinschrijving kan het boek verkregen worden aan de prijs van 25 euro, tot en met 20 juni, d.m.v. overschrijving op BE67 4538 2141 5187 t.a.v. vzw KLGOG met vermelding Lenaers.
Achteraf is het boek te koop aan 35 euro in het stadsarchief en bij de Standaard Boekhandel.Tongeren brengt ode aan Tongerse wielerheld Victor Lenaers
Foto: Stadsarchief Stad Tongeren

Bekijk alle artikels uit In Limburg