dinsdag 20 april 2021

In Limburg: Vlaanderen wil in Hasselt veilig testevenement voor studenten (12 maart 2021)

Vlaanderen zet alles op alles voor de organisatie van een veilig testevenement voor 1.000 studenten en andere jongeren. Dat maken Vlaamse ministers Zuhal Demir, Jan Jambon en Ben Weyts bekend. Geïnspireerd door soortgelijke testevenementen in Nederland, heeft de Vlaamse Regering samen met de evenementensector en virologen van de UA en de UHasselt een omvattend concept uitgewerkt voor een evenement in de Grenslandhallen (Park H) in Hasselt.

Dat plan moet enkel nog goedkeuring krijgen van de federale ethische commissie. "Met dit testevenement geven we positief perspectief aan de eventsector en aan studenten. Testevenementen laten toe om in veilige omstandigheden snel- en zelftesten een kans te geven als sleutel tot een zomer vol plezier. Zo hebben weer iets om naar uit te kijken."

Het testevent in Hasselt zal in kaart brengen hoe bruikbaar en betrouwbaar sneltesten en zelftesten zijn. Op middellange termijn zullen die sneltesten en zelftesten immers een belangrijke rol spelen in een stapsgewijze terugkeer naar een normaler leven. De Vlaamse Regering wil het evenement laten doorgaan in de 2de helft van april.

Samen met de Universiteit Hasselt, de Universiteit Antwerpen en Roche, producent van testen, bereidt de festivalsector momenteel de organisatie van het testevent op de site van de Hasseltse Grenslandhallen (Park H) voor. Die organisatie wordt ondersteund door EventFlanders.

De dag van het evenement zullen de deelnemers drie verschillende testen moeten ondergaan.

Tijdens het evenement zelf kunnen de aanwezigen terug kunnen genieten van een echte concertervaring, met dansen en zingen, maar zonder mondmaskers of social distancing.

Na het event worden alle deelnemers gevraagd om een quarantaineperiode van een week te respecteren, totdat ze een opvolgtest (een klassieke PCR-test) ondergaan.


Bekijk alle artikels uit In Limburg