zaterdag 15 juni 2024

In Limburg: Rode Kruis-Vlaanderen rekent op Limburgse studenten om bloedvoorraad op peil te houden (1 maart 2021)

Naar goede gewoonte slaan Rode Kruis-Vlaanderen en de Limburgse studenten de handen in elkaar voor de organisatie van Bloedserieus, een bloedinzameling door en voor studenten. Ook in tijden van corona zijn en blijven bloeddonaties van levensbelang. Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt het belang van de Bloedserieuscampagne, jaarlijks goed voor meer dan 10.000 donaties.

Twee keer per jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen samen met studenten Bloedserieus, een bloedinzamelingsactie in de verschillende studentensteden.

"De Bloedserieuscampagne is jaar na jaar een succes en vormt een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties die de bloedvoorraad een enorme boost kunnen geven," vertelt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. Tijdens de Bloedserieuscampagne, rekent het Rode Kruis op 750 Limburgse studenten die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten.

Door de strenge coronamaatregelen in universiteiten en hogescholen zijn minder studenten aanwezig op de campus. "Op dit moment is de bloedvoorraad stabiel maar we hebben elke donatie nodig om die zo te houden en alle patiënten te blijven helpen. Daarom deze warme oproep naar Limburgse studenten om letterlijk uit hun kot te komen om te doneren", zegt Testelmans. Als extra motivatie krijgen donoren achteraf een goed gevulde goodiebag.

Bloedinzamelingen gebeuren altijd in een veilige omgeving waarbij alle maatregelen strikt worden nageleefd. Zo is het maken van een afspraak verplicht, wordt alles regelmatig ontsmet en staan de afnamebedden verder uit elkaar. De organisatie rekent - nu meer dan ooit - op de komst van studenten. "Door de coronamaatregelen zijn we massaal van thuis uit aan het werken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden en we hier een groot aantal donaties mislopen."

Op 3 en 4 maart tussen 11u en 16u vat Bloedserieus post bij UHasselt (Campus Diepenbeek Gebouw D - Agoralaan). 20 mei zal er op diezelfde locatie nog een extra bloedinzameling georganiseerd worden. Meer informatie en reserveren kan via bloedserieus.be.

Ook het donorcentrum in Genk (ZOL – Campus Sint-Jan) blijft geopend. Ook hier is een afspraak maken verplicht. Dan kan zowel op 0800 777 00 als via rodekruis.be


Bekijk alle artikels uit In Limburg