donderdag 25 april 2024

In Limburg: Doctoraatstudie legt grote verschillen bloot tussen griep en COVID-19 (21 december 2020)

Een grieppatiënt maakt doorgaans meer koorts dan een COVID-patiënt. Ze hebben ook meer last van bacteriële coïnfecties dan COVID-patiënten. Maar de RX-foto van de borstkas van een COVID-patiënt is dan weer vaker afwijkend dan die van een influenza-patiënt. Het zijn alvast 3 belangrijke verschillen tussen griep en COVID, die UHasselt-doctoraatsstudent Valentino D’Onofrio beschrijft in zijn onderzoek dat 213 patiënten uit het Jessa Ziekenhuis includeert.

"Dankzij deze kennis redden we levens. Hoe sneller we weten dat het om COVID gaat, hoe sneller we de patiënt kunnen isoleren."

De studie is intussen gepubliceerd in The European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

Patiënten die zich met zware gezondheidsklachten op spoed aanmelden, zitten minstens 3 uur lang in een grijze zone. Een PCR-sneltest moet eerst uitsluitsel geven, want de symptomen bij COVID-19 en influenza zijn vaak gelijkend. Hierbij gaat belangrijke tijd verloren. "Als we beter zicht hebben op de verschillen, kunnen we die tijd verkorten en dus veel sneller de juiste isolatiemaatregelen treffen", zegt doctoraatsstudent Valentino D’Onofrio.

Voor zijn doctoraatsstudie bracht hij (olv prof. dr. Peter Messiaen en prof. dr. Inge Gyssens en samen met infectioloog Karlijn Van Halem) 2 verschillende studies samen. Tussen februari 2019 en februari 2020 onderzocht hij de resultaten van 103 grieppatiënten. In een tweede studie, tussen maart en einde mei, deed hij hetzelfde met 113 COVID-patiënten. Door een vergelijkende analyse te maken in de klinische parameters en labowaarden, tekenden er zich opmerkelijke verschillen af tussen beiden groepen.



Bekijk alle artikels uit In Limburg