Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

In Limburg: 69 procent meer binnenlandse overnachtingen in september (13 oktober 2020)

Onze landgenoten boekten in de maand september 69 procent meer overnachtingen in Vlaanderen dan in september 2019. Ook de zomermaanden juli en augustus waren op het vlak van binnenlandse overnachtingen een stuk beter dan vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens die Toerisme Vlaanderen kon opvragen bij de Vlaamse boekingsmodule Stardekk.

Vakantie in eigen land wordt trouwens meer en meer een blijver. Uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen naar de reisintenties van de Belgen blijkt dat 36 procent van plan is om ook in de toekomst te reizen in eigen land.

"Zeer bemoedigende cijfers en een hartverwarmende opsteker voor onze toeristische ondernemers", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. "Maar we mogen natuurlijk niet blind zijn voor het feit dat onze buitenlandse bezoekers door de reisbeperkingen momenteel grotendeels wegblijven. Dat laat zich bijzonder hard voelen in onze Vlaamse kunststeden en in toeristische regio's die afhankelijk zijn van de buitenlandse markt."

Vlamingen, Walen en Brusselaars boekten samen in september maar liefst 69 procent meer overnachtingen in Vlaanderen dan in september 2019. Ook de zomermaanden juli en augustus waren op het vlak van binnenlandse overnachtingen duidelijk beter dan vorig jaar, met respectievelijk 37 procent en 27 procent meer overnachtingen. De buitenlandse overnachtingen blijven helaas stevig in het rood duiken met 72 procent minder overnachtingen in september.

Ongeveer de helft van de Belgen zegt geen reisplannen te hebben voor het najaar. Van de andere helft is een derde overtuigd wel nog een reis te zullen maken, twee derde twijfelt nog. Van de overtuigden ziet 40 procent een najaarstrip als een compensatie voor een reis die tijdens het voorjaar of de zomer in het water viel door de coronacrisis. De reislustigen kijken veel meer dan in het najaar van 2019 vooral naar binnenlandse bestemmingen.

"Onze toeristische ondernemers gaan er alles aan doen om de Belgen ook in het najaar nog een deugddoende daguitstap of langere vakantie aan te bieden", zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "Vlaanderen heeft dan ook meer dan genoeg te bieden om van te blijven genieten, natuurlijk altijd en overal met respect voor de geldende veiligheidsregels."

Toerisme Vlaanderen heeft via Stardekk zicht op de boekingen van meer dan 600 hotels, 242 b&b's en 127 vakantiewoningen. Voor de hotels zijn de cijfers zeer representatief omdat het gaat over meer dan de helft van de hotels in Vlaanderen. Bij de b&b’s en vakantiewoningen geven de cijfers een betrouwbare indicatie.

Het onderzoek naar de reisintenties van de Belgen werd van 17 tot 24 september 2020 uitgevoerd bij 1 250 Belgen die de afgelopen 3 jaar minstens 1 trip met overnachting maakten.Foto: Vakantieappartement Wilhelm Tell Oudsbergen Opglabbeek

Bekijk alle artikels uit In Limburg