Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Leopoldsburg: Vlaanderen maakt 1 miljoen euro vrij voor WO II-museum Liberation Garden Leopoldsburg (17 december 2021)

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor de ondersteuning van het WO II-museum Liberation Garden in Leopoldsburg. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir kent via Toerisme Vlaanderen 1 miljoen euro toe voor de uitbouw van dit gloednieuwe belevingsmuseum.

"Liberation garden zal niet enkel binnenlandse toeristen naar Leopoldsburg lokken. Het wordt ook het eerste Vlaamse ankerpunt van de European liberation route die belangrijke mijlpalen uit de Tweede wereldoorlog in heel Europa met elkaar verbindt. Op die manier zal Leopoldsburg en bij uitbreiding heel Limburg meer dan ooit top of mind zijn bij internationale toeristen met een interesse voor de Tweede Wereldoorlog", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Het gloednieuwe WO II belevingsmuseum Liberation Garden opent in het najaar van 2022 de deuren in de historische garnizoensstad Leopoldsburg. Ankerpunt van het nieuwe museum wordt het gerenoveerd Chinees paviljoen, een markant militair gebouw uit de 19de eeuw dat kort de historische garnizoensstad zal belichten. Naast het Chinees paviljoen komt een volledig aan WO II gewijde nieuwbouw van twee verdiepingen die architecturaal ook aansluit bij het unieke oorlogserfgoed in de omgeving.

Dat het museum in Leopoldsburg komt is geen toeval. Tijdens de bezetting gebruikte Nazi-Duitsland het reusachtige militaire kamp van Leopoldsburg tegelijk voor de opleiding van Duitse troepen en voor de opsluiting van tegenstanders van het regime. Tijdens de bevrijding liep het geallieerde offensief er vast tussen de Kempische kanalen en ging Operatie Market Garden er van start. Ook daarna bleef de Vlaamse oosthoek een belangrijke rol spelen in de val van Nazi-Duitsland.

Burgemeester Marleen Kauffmann van Leopoldsburg: "Voor de gemeente is dit een heel belangrijk project. Enerzijds om het bijzondere verhaal van de garnizoensstad Leopoldsburg en WO II te bewaren voor de toekomst, anderzijds om nieuwe kansen te creƫren voor de toeristische sector, voor de handel en voor de horeca in Leopoldsburg. Liberation Garden moet ertoe bijdragen dat de gemeente terug kan opleven en uitgroeit tot een echte economische hefboom voor Leopoldsburg."Foto: Communicatie Leopoldsburg

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg