zondag 1 augustus 2021

Leopoldsburg: Restauratie van het praalgraf van de familie Baeys-Lannoye (30 oktober 2020)

In 2009 werd de begraafplaats van Leopoldsburg grondig gerenoveerd. Er werden op dat moment een aantal praalgraven bewaard. Drie jaar geleden is men begonnen met de restauratie van deze graven. Elk jaar zal één van deze praalgraven gerestaureerd worden.

Dit jaar was het de beurt aan het graf van de familie Baeys-Lannoye. Godelieve Aerts van de Erfgoedkring Leopoldsburg ging op onderzoek en reconstrueerde, met behulp van een familiefotoboek en notities van een achterkleindochter, het volgende familieverhaal...

"Gustave Baeys wordt geboren in 1868 in Vlissingen. Hij trouwt met Anne Lannoye, geboren in 1874 in Oostende. Als hoofdmecanicien op de overtochtboten Oostende – Dover geniet Gustave van een schoon leven. Hij houdt van een borreltje en drinkt weleens champagne met de hoge pieten. Mensen die graag zelf een boot willen kopen worden uitgenodigd voor een dagje op zee. Er worden zelfs sterrenkoks ingehuurd, wat garant staat voor lekker eten en drank. In 1893 wordt hun dochter Paula in Oostende geboren.

Als jonge vrouw wordt Paula smoorverliefd op Emile, ook een zeeman. Hij vaart mee op passagiersboten en koopvaardijschepen en stuurt van over de hele wereld zichtkaarten naar zijn geliefde en aanstaande. Het lot beslist er echter anders over. Zijn schip zinkt na een aanvaring met een mijn op het einde van WO I. Na de dood van Emile maakt de nog treurende Paula kennis met een jonge man: Joseph Landrieu, geboren in 1887 in St. Truiden.

In 1923 komt het koppel in Leopoldsburg wonen. Als Anne, de moeder van Paula in 1933 overlijdt in Oostende, komt Gustave ook in Leopoldsburg wonen, dicht bij zijn dochter. Hij sterft in 1942; Joseph 10 jaar later, in 1951. Paula overlijdt op 92-jarige leeftijd, in 1985."Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg