woensdag 20 januari 2021

Leopoldsburg: Start bouwwerken WO II-museum Leopoldsburg (27 augustus 2020)

Op maandag 24 augustus 2020 ging de bouw van het nieuwe museum Liberation Garden in Leopoldsburg van start. Het Chinees paviljoen, dat jarenlang dienst heeft gedaan als officierspaviljoen, wordt getransformeerd tot een uniek bevrijdingsmuseum. Het paviljoen wordt uitgebreid met een nieuwbouw, die architecturaal volledig aansluit bij het militair erfgoed en de omgeving. In het museum kom je, aan de hand van spannende beleving en pakkende getuigenissen, alles te weten over de Tweede Wereldoorlog en de start van de legendarische operatie Market Garden.

Ook de jarenlange impact van het militaire kamp op het Limburgs socio-economisch leven in Leopoldsburg komt aan bod. De opening van Liberation Garden is voorzien in het voorjaar van 2022. De ambitie is om binnen 5 jaar
50.000 bezoekers per jaar aan te trekken. De eerstesteenlegging wordt door de Corona-crisis verschoven naar het voorjaar van 2021.

Liberation Garden werd ontworpen door het Hasselts architectenbureau ADEMarchitecten en de bouw wordt vrijwel integraal uitgevoerd door bedrijven uit de regio (Driesen NV, Danio en partners, Surkijn BVBA en SPIE Belgium).

"Liberation Garden is ook een project met een sterk lokaal draagvlak. De meeste inwoners van Leopoldsburg hebben, rechtstreeks of onrechtstreeks, wel een band met het leger en het militaire thema. Bij de 75-jarige herdenkingen van de bevrijding in 2019 hebben meer dan 600 lokale vrijwilligers meegewerkt aan de activiteiten die in Leopoldsburg plaatsvonden. Uit deze grote groep worden de vrijwilligers/ambassadeurs geput die van Liberation Garden een succes gaan maken. Zij vormen het hart en de ziel van Liberation Garden."

Met het beoogde bezoekersaantal (50.000) wordt ook een economische return verwacht. De bezoekersstroom zorgt voor nieuwe kansen voor de toeristische sector en voor de handel en horeca in Leopoldsburg.


http://liberationgarden.be/


Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg