Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 29 oktober 2020

Leopoldsburg: Kinderen roepen op om niet meer te roken (27 februari 2020)

"In Leopoldsburg willen wij het beste voor onze kinderen. Daarom willen we zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Denk aan plaatsen als de speeltuin, het voetbalveld, het recreatiedomein... Op al die plaatsen staan borden die vragen om niet te roken", vertelt schepen Eric Coenen.

Nu zijn er ook bij de publieksingangen van alle gemeentelijke gebouwen rookvrije zones gecreƫerd, zodat je niet meer door de tabaksrook zou moeten om in zo'n gebouw binnen te gaan.

"Kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. Want kinderen en jongeren kopiƫren gedrag, en ook roken valt daaronder. Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving."

"Toch wordt er vandaag op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, nog steeds gerookt. Jong en oud, rokers en niet-rokers, met z'n allen kunnen we daar verandering in brengen. Als rookvrij de norm wordt, zullen onze kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen tabaksverslaving. De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers."

In april 2019 maakte gemeente Leopoldsburg reeds alle gemeentelijke speel- en sportterreinen rookvrij. Nu zijn ook aan alle publieksingangen van gemeentelijke gebouwen rookvrije zones voorzien. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken.
Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg