zaterdag 15 juni 2024

Lanaken: Voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend (30 maart 2023)

Vandaag werd het voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister Zuhal Demir. Voor de realisatie van dit project kon de gemeente Lanaken en vzw Toerisme, rekenen op tal van professionele partners, enthousiaste vrijwilligers en scholieren.

Het voedselbos is aangelegd op de vroegere terreinen van de LVV Lanakense voetbalvereniging. Deze herbestemming past volledig in het plaatje met het educatieve aanbod dat er op domein Pietersheim wordt aangeboden. Zo werd een wandelpad aangelegd doorheen het voedselbos waarbij je langs de meest betoverende plekjes wordt geleid. En als je goed kijkt ontdek je in het voedselbos twee magische leslokalen. Hier worden in de toekomst leerlingen vanuit heel Lanaken ontvangen om van dichtbij de natuur te bestuderen en ervan te leren.

Van voetbalplein tot voedselbos. In totaal gaat het om 4.284 stuks plantgoed waarvan 769 echte voedselplanten en 3.515 bosplantsoen. Enkele voorbeelden van planten in het nieuwe voedselbos: Uiensoepboom, framboos, braam, gojibes, honingbes, blauwe bes, rode bes, zwarte bes, stekelbes, mispel, amandel, peer, appel, kweepeer, mirabel, perzik, abrikoos, kers, pruim, witte moerbei, aardbeiboom, egelantier, gele kornoelje, kaki, olijfwilg, pecannoot, pawpaw,...

Schepen Jolein Martens: "Het voedselbos wordt een unieke plaats in Lanaken waar alle inwoners en toeristen hun natuurhart kunnen ophalen. Lanaken wordt nog aangenamer om te vertoeven."

Schepen Christel Gorissen: "Dit is een waardevolle investering voor de toekomst. We denken hier verder dan het hier en het nu. Over pakweg twintig jaar zal dit volwassen bos zijn. Een zalige plaats zijn waar de jeugd van nu met hun kinderen kan komen leren en plukken."

Vlaams minister Zuhal Demir: "Dit voedselbos is een fantastisch project. Het vormt zowel een maatschappelijke meerwaarde als een meerwaarde voor de natuur. We maken de omgeving groener, creƫren een plek waar mensen kunnen samenkomen en genieten van wat de natuur voortbrengt aan eetbare vruchten, noten en planten. Hier is ook heel wat beton opgebroken, waardoor het regenwater in de grond kan dringen. Bovendien verbetert dit bos ook de bodemkwaliteit en de biodiversiteit. En de bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen."Voedselbos Pietersheim in Lanaken officieel geopend
Foto: Communicatie Lanaken

Bekijk alle artikels uit Lanaken