Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 25 oktober 2020

Lanaken: Kunstproject als extra troef voor het wandel- en fietstoerisme in het RivierPark Maasvallei (18 juli 2020)

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor een grootschalig kunstproject in het RivierPark Maasvallei. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur brengen samen met de Maaslandse gemeenten de komende jaren kunst naar de Maasvallei.

In het voorjaar van 2021 worden de eerste namen van (inter)nationale kunstenaars bekend gemaakt. In de loop van 2021-22 zullen de eerste resultaten van dit meerjarig project op het terrein zichtbaar zijn. De totale kostprijs van het project bedraagt 2.875.000 euro gedragen door het Vlaams Fonds voor Culturele Infrastructuur, Toerisme Vlaanderen, de Maaslandse gemeenten en externe partners.

"De Maasvallei kan jaarlijks rekenen op meer dan 1 miljoen bezoekers, om de natuur te beleven, te wandelen en te fietsen. Het landschap en de natuur leveren zo geld én jobs op. Toerisme, de lokale economie en de horeca is hier een belangrijke winnaar", zegt Minister Zuhal Demir.

"Liefst 64% van de wandelaars kiest voor het landschap als reden om naar Limburg af te zakken. Ook onze buitenlandse toeristen associëren Vlaanderen met landschap en natuur. Investeren in het landschap is dus investeren in toerisme. Daarom gaan we via Toerisme Vlaanderen ook verder in de Maasvallei investeren. In navolging van het doorkijkkerkje van Borgloon komen er tussen Kinrooi en Lanaken een reeks monumentale kunstobjecten als extra troef voor het wandel- en fietstoerisme. We doen dat samen kunstencentrum Z33, het Regionale Landschap en de 5 Maasgemeenten."

"Samen met mijn Maaslandse collega burgemeesters zijn we al enkele jaren dit dossier aan het trekken om zo het Maasland een toeristische en economische boost te geven", zegt minister Lydia Peeters.

Het RivierPark Maasvallei is één groot landschapspark dat zich uitstrekt van Lanaken tot Kinrooi. Door hun eeuwenoude geschiedenis, maar vandaag ook via wandel- en fietsroutes of veerpontjes, zijn de Maasdorpjes en de 20 natuurgebieden aan beide oevers van de Maas nauw met elkaar verbonden. De rivier is op papier een grens, maar voor bewoners van de Maasvallei is het de levensader van een grensoverschrijdend rivierlandschap met heel wat overeenkomsten aan weerszijden van de rivier.

"Een verbindende Maas dus. Dat is meteen ook de uitdaging voor kunst, design en architectuur. Na een eerdere toezegging door de minister van Cultuur om middelen uit het Fonds voor Culturele Infrastructuur vrij te maken, legt minister van o.a. omgeving en toerisme Zuhal Demir nu de nodige cofinanciering op tafel. De cofinanciering van 600.000 euro zal via een projectsubsidie van Toerisme Vlaanderen aan het Regionaal Landschap worden overgemaakt voor de periode 2020-2022. Ik ben tevreden dat het project Kunst in de open ruimte ism Z33 in de Maasvallei nu groen licht krijgt. De vijf Maaslandse gemeenten hebben zich geëngageerd voor dit project; dat Vlaanderen nu het resterende bedrag zal vrijmaken zorgt ervoor dat het project nu kan worden gerealiseerd. Samen met mijn Maaslandse collega’s zijn we al enkele jaren dit dossier aan het trekken om zodoende het Maasland een economische en toeristische boost te geven. Het zal weer een extra troef zijn voor het Rivierpark Maasvallei en bijdragen aan de versterking van de regio."

Ook burgemeester Jo Brouns van Kinrooi is tevreden. "Groen licht voor een uniek kunstenproject in onze prachtige Maasvallei. Dat wordt nog meer genieten van Herbricht tot Kessenich. Samen met de Maaslandse gemeenten bouwen we verder aan onze toeristische topregio."

Bekijk alle artikels uit Lanaken