Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Kortessem: Scholencampagne Oog voor Lekkers sportief afgetrapt in Kortessem (15 september 2022)

Spanning alom deze ochtend op de speelplaats van de Trootrakkers in Kortessem. Onder het wakende oog van presentator Sieg De Doncker legden drie BV’s om ter snelst de Oog voor Lekkers-Cup af, met onder meer een melkweg, fruitspiesjes en dwarrelende groenten. Zo werd de aftrap gegeven voor Oog voor Lekkers 2022-2023, de scholencampagne die kinderen gezonde eetgewoontes wil bijbrengen.

Vlaams minister van landbouw, Jo Brouns, kondigt aan dat scholen voortaan ook kiezen voor biologische producten en krijgen ze allemaal 20 weken subsidies voor het verdelen van gezonde tussendoortjes.

Chef-kok Sofie Dumont, hockeyspeler Thomas Briels en Ketnet-actrice Sali Haidara sloofden zich sportief uit om de gezonde uitdagingen te volbrengen. Uiteindelijk legde Sali het parcours het snelst af, dat zag ook presentator Sieg De Doncker te midden van zo'n 139 enthousiaste leerlingen en leerkrachten van de Trootrakkers in Kortessem.

Met deze sportieve stunt trokken mascottes Slurp & Slice het nieuwe Oog voor Lekkers-schooljaar op gang. Scholen die zich inschrijven voor de gesubsidieerde campagne rond fruit, groenten en melk maken trouwens kans om de Oog voor Lekkers-Cup naar hun school te halen. Zo kunnen ze de vijf sportieve uitdagingen met hun leerlingen overdoen: de appelschiller (verwerk appels tot fruitspiesjes), de seizoenszone (mik inheems en uitheems fruit in de juiste doelhoek), de melkweg (leg met volle melkbekertjes een ludiek parcours af), trap je sapje (fiets je appelsap bij elkaar) en fruitninja (vang dwarrelende stukken fruit en groenten op in een mandje). ​ ​

Met Oog voor Lekkers zetten Vlaanderen en Europa hun inspanningen verder om kleuters, kinderen en jongeren gezonder te leren eten, zowel op school als thuis.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns: "Met een wekelijkse portie fruit, groenten en melk willen we kinderen, van jongs af aan, de smaak van gezonde en lekkere voeding bijbrengen. Oog voor Lekkers zet hierop in met lokale en seizoensgebonden producten én met speels lesmateriaal om leerlingen te motiveren en te informeren. Zo komen ook thema’s als voedselverspilling aan bod en kunnen scholen met dit materiaal makkelijk de dialoog aangaan rond gezonde en milieuverantwoorde voeding."

Oog voor Lekkers 2022-2023 kent alvast enkele nieuwigheden. Minister Brouns: "Sinds dit schooljaar kunnen alle deelnemende scholen in Vlaanderen rekenen op een subsidie voor 20 weken gezonde tussendoortjes. Tot voor kort was dat enkel voor het buitengewoon onderwijs of scholen met kwetsbare leerlingen. Nu trekken we die formule dus open naar alle deelnemende scholen. Zo kunnen we nog meer leerlingen langer van lekkers van bij ons laten genieten. Daarnaast kunnen scholen voortaan een extra ondersteuning ontvangen wanneer ze kiezen voor biologische groenten en fruit en/of biologische melk."

Scholen krijgen straks een iets hogere terugbetaling per portie (biologische) melk, fruit en groenten. ​ ​
 ​
Vorig schooljaar namen meer dan 1.260 scholen deel aan Oog voor Lekkers. Scholen kunnen nog tot en met 31 oktober intekenen voor 20 weken Oog voor Lekkers. Alle scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager), buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs komen in aanmerking voor subsidies.Foto: Scholencampagne Oog voor Lekkers sportief afgetrapt

Bekijk alle artikels uit Kortessem