Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 17 augustus 2022

Kinrooi: Opknapbeurt voor de grafkapel van Bisschop Rutten in Kinrooi (15 oktober 2021)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de grafkapel van bisschop Rutten in Kinrooi. De Vlaamse overheid kent hiervoor een restauratiepremie van 72.016,56 euro toe.

"Martin-Hubert Rutte was de eerste Nederlandstalige bisschop van het bisdom Luik. Samen met zijn broer - die kanunnik was - ligt hij begraven in een grafkapel op de oude begraafplaats in Geistingen. De kapel is het voormalige koor van de oude Sint-Lambertuskerk, en heeft anno 2021 nood aan restauratiewerken. Zo worden het buitenschrijnwerk opgeknapt en zullen er pleister- en elektriciteitswerken uitgevoerd worden. Ook wordt de kapel opnieuw geschilderd", zegt minister Diependaele.

De grafkapel Rutten is het koor van de oude Sint-Lambertuskerk. Die kerk werd in 1837 afgebroken, maar het koor bleef bewaard en werd verbouwd tot een achtzijdige kapel gewijd aan Sint-Barbara. In 1905 kreeg bisschop Rutten toestemming om de kapel als grafkapel in te richten voor hem en zijn broer. In 2005 werd de grafkapel beschermd als monument.


Bekijk alle artikels uit Kinrooi