zondag 14 april 2024

Houthalen-Helchteren: Crisisoverleg confrontatie Koerden-Turken (25 maart 2024)

Maandagochtend werd onder leiding van burgemeester Alain Yzermans (Houthalen-Helchteren) en burgemeester Mario Borremans (Heusden-Zolder) in het NACC in Houthalen-Helchteren een crisisoverleg georganiseerd met de betrokken politiediensten en het Parket Limburg. Tijdens de incidenten zondag raakten enkele politie-inspecteurs lichtgewond. Ook bij de manifestanten raakten een zestal personen gekwetst.

Op het overleg werd de huidige situatie in de betrokken wijken en de beschikbare informatie geëvalueerd. Aan de hand van al deze info worden de nodige (preventieve) maatregelen getroffen om een herhaling van de feiten of opflakkeringen van het conflict te voorkomen. Zo zal de politie verscherpt toezicht houden in de wijken en overleg organiseren met de voorzitters van de moskeeën en de directies van een aantal scholen.

"Tijdens de incidenten zijn tal van beelden gemaakt door de politie, omstaanders, betrokkenen enz. Al deze beelden worden de komende uren en dagen in kaart gebracht en bekeken", laat politiezone CARMA weten. "Onder leiding van het Parket Limburg is een task force recherche opgericht bestaande uit rechercheurs van zowel Politie CARMA als Politie Heusden-Zolder. Men zet volop in op het versterken van de informatiepositie. Door de verzameling van deze gegevens trachten politie en parket om verdachten te identificeren en gerechtelijke stappen tegen hen te ondernemen. Alle info wordt gecentraliseerd en geanalyseerd door de federale politie."

"Op sociale media circuleren veel opruiende berichten gericht aan scholen, moskeeën en de locaties waar de feiten plaatsvonden. Sociale media misbruiken door aan te zetten tot geweld is strafbaar en zal door de politie onderzocht worden. De politie en de betrokken gemeenten werken nauw samen om de veiligheid van alle burgers te waarborgen en roepen op tot kalmte en respect voor elkaar."


Bekijk alle artikels uit Houthalen-Helchteren