Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 4 februari 2023

Houthalen-Helchteren: 1120 zonnepanelen op het dak van het Administratief Centrum (NAC) in Houthalen-Helchteren (6 oktober 2022)

Het dak van het Nieuw Administratief Centrum (NAC) in Houthalen-Helchteren herbergt binnenkort een van de grootste PV-installaties op een openbaar gebouw in Limburg. In opdracht van Fluvius plaatst een installateur er momenteel liefst 1120 zonnepanelen.

Het groendak van het NAC heeft rond de grote blauwe koepel heel wat oppervlakte. Die biedt voldoende ruimte voor 1120 speciale zonnepanelen. Op 23 september is Fluvius gestart met de plaatsing van de PV-panelen. Een waar huzarenstukje, want het dak vereist speciale constructies om de panelen te kunnen bevestigen. Als alles vlot verloopt, zijn de werken afgerond tegen 30 november.

"Met dit project slaan we twee vliegen in één klap", zegt burgemeester Alain Yzermans. "We dragen bij in het burgemeestersconvenant en het klimaat en we houden onze energiefactuur onder controle. Het gaat om een investering van 537.000 euro. We verwachten dat we dat bedrag in ongeveer vier jaar hebben terugverdiend. Want we rekenen op een daling van onze jaarlijkse energiefactuur met 32 %. Dat is 132 000 euro per jaar."

De 1120 zonnepanelen zullen jaarlijks zo'n 498 000 kWh groene stroom produceren. Dat is het equivalent van het gemiddeld jaarverbruik van zo'n honderdtwintig gezinnen. Het was van bij de bouw al de bedoeling om geen fossiele brandstoffen te gebruiken om het NAC van energie te voorzien. Nu komt daar nog een klimaatverbetering bij door de jaarlijkse besparing van 120 ton CO2.


NAC in Houthalen-Helchteren krijgt meer dan duizend zonnepanelen op z'n dak
Fluvius installeert een van de grootste PV-installaties op openbaar gebouw in Limburg
FOTO: Projectcoördinator Harald Helsen (Fluvius), burgemeester Alain Yzermans, projectleider Ronny Thevis (Fluvius) en Luc Gijbels (Green Solutions)

Bekijk alle artikels uit Houthalen-Helchteren