zondag 14 april 2024

Hoeselt: Middelen Digisprong maken Hoeseltse basisscholen klaar voor digitalisering (16 juni 2021)

Basisscholen 't Nederwijsje en Het Opwermerke schakelen een versnelling hoger in hun digitalisering met de geplande aankoop van Chromebooks voor elke leerling van het vijfde en zesde studiejaar. Onlangs werd de eerste schijf van de Digisprong uitgekeerd, waarmee de Hoeseltse scholen verder kunnen investeren in onder meer digitale infrastructuur en ICT-toestellen.

't Nederwijsje en Het Opwermerke zetten vooral in op de digitale vaardigheden van zowel leerkrachten als leerlingen, waarbij een eigen toestel onmisbaar is. Zowel bijscholing van de leerkrachten als de aankoop van de devices worden mogelijk gemaakt door hun partner Fourcast for Education, de Belgische gespecialiseerde partner van Google for Education.

De Hoeseltse basisscholen 't Nederwijsje en Het Opwermerke zetten al jaren in op de digitale vaardigheden van hun leerlingen, maar door de pandemie werkten zij in september een concreet beleidsplan uit om een volledig digitaliseringstraject te verwezenlijken. Om de in totaal 141 leerlingen digitaal vaardig te maken, kozen beide scholen voor een samenwerking met Fourcast for Education. Elk studiejaar kreeg zo twaalf Chromebooks ter beschikking voor zowel klassikaal gebruik als om in leen te gebruiken voor kinderen die thuis geen eigen toestel ter beschikking hebben. Nu worden dankzij de eerste schijf van de Digisprong toestellen aangekocht voor iedere leerling van het vijfde en zesde studiejaar.

"Om de leerlingen digitaal vaardig te maken, moeten we eerst beginnen bij onze leerkrachten", zegt directeur Jos Gregoor. "Google Classroom is doorheen de jaren stilaan in onze klassen ingesijpeld, maar dankzij de bijscholing door Fourcast for Education kwam dat plots in een stroomversnelling. De pandemie is een extra boost geweest om de digitale vooruitgang te omarmen. Onze aangekochte technologie moet een middel zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen en geen doel op zich. Daarom is het juist belangrijk dat iedereen op school leert deze efficiƫnt en doeltreffend te gebruiken."

De inzet van deze nieuwe middelen en de bijscholing van leerkrachten heeft tot doel de de leerlingen digitaal vaardig te maken, maar ook om digitale lesmethoden op didactische wijze te gebruiken in de klas.

Directeur Jos Gregoor is er steevast van overtuigd dat de inspanningen tot het gehoopte resultaat zullen leiden: "Ik merk dat de leerlingen een enorme vooruitgang boeken: de ICT-vaardigheden zijn er sterk op vooruit gegaan sinds twee jaar geleden. Twee jaar geleden moesten leerlingen enkel een powerpoint kunnen maken of via zoekrobots informatie zoeken voor de WO-les. Nu werken ze effectief samen aan documenten en ik hoor van leerkrachten dat de leerlingen vooruitgang maken. Dat leren samenwerken op afstand moeten ze bovendien ook kunnen voor als ze naar het secundair onderwijs gaan."


Basisscholen 't Nederwijsje en Het Opwermerke stippelen volledig digitaliseringstraject uit voor het vijfde en zesde studiejaar
Foto: Evoke

Bekijk alle artikels uit Hoeselt