maandag 18 januari 2021

Hoeselt: Directie TRIXXO: Je kunt veel eisen, maar uiteindelijk stopt het (14 december 2018)

In verschillende sectoren en bedrijven zijn er acties gepland tegen de pensioen-, eindeloopbaan- en loonplannen van de regering en de werkgevers. De actieweek was al een maand geleden in de steigers gezet en werd maandag, na het vertrek van de N-VA uit de regering, door de bonden herbevestigd. Voor de dienstencheque-sector is er protest bij het hoofdkantoor van marktleider TRIXXO te Hoeselt. De vakbonden protesteren voor een hoger loon en slingerden verschillende verwijten naar het hoofd van werkgever TRIXXO, die met zijn 105 kantoren en meer dan 7.000 werknemers, de grootste werkgever is in deze sector.

Bij TRIXXO zelf begrijpen ze de ophef niet. "De vakbonden voeren uiteraard hun taak uit", zegt CEO, Filip Vandenweghe. "Zij zijn er om de belangen van de werknemers te beschermen. Echter is het belangrijk dat de juiste informatie aan het publiek en hun achterban doorgegeven wordt. Zo wordt gesteld dat we weigeren maaltijdcheques te geven, terwijl iedereen in ons bedrijf reeds maaltijdcheques ontvangt. Van de grote spelers in de markt zijn wij reeds de beste betaler in de sector. Daarenboven krijgen onze werknemers regelmatig attenties. Denk bijvoorbeeld aan een simpel verjaardagskaartje op hun verjaardag, een origineel eindejaarscadeau, een geschenk voor de dag van de huishoudhulp,.. We zijn zelfs bezig met het organiseren van een familiedag voor al onze huishoudhulpen en hun gezin. We geven al veel en we hebben recent zelfs een loonsverhoging voorgesteld aan de vakbond, waar we na een jaar onderhandelen van hun een njet hebben gekregen. Je kunt veel eisen, maar uiteindelijk stopt het. Een bedrijf moet wel rendabel blijven. Zeker als het over 7.000 werknemers gaat."

Dirk Lambrechts, CFO van de TRIXXO groep, geeft ook aan dat hij de heisa en aantijgingen niet goed begrijpt. "Het klopt dat TRIXXO RSZ-verminderingen ontvangt. Dat is eigen aan onze sector. Toch dragen wij meer dan ons steentje bij aan de maatschappij. Wij betalen 28 miljoen per jaar aan sociale zekerheidsbijdragen en belastingen, dat komt overeen met bijna 25% van de jaaromzet van onze dienstencheques activiteiten. Daarnaast stellen we meer dan 7.000 werknemers rechtstreeks tewerk. Dat zijn impressionante cijfers als je het mij vraagt."

Filip Vandenweghe, CEO van TRIXXO, tilt overigens niet te zwaar aan hetgeen er vrijdag 14 december gepland staat. "Over heel het land zijn er acties gepland door de vakbonden. Tal van bedrijven, sectoren en instanties zijn geviseerd geweest, niet enkel wij. Ik vind het uiteraard jammer dat er zo'n zaken gebeuren maar dit verandert niets aan de koers die wij varen met TRIXXO. In tegendeel, wij blijven verder vooruit gaan en we blijven werken voor onze medewerkers zodat we veruit de beste betaler in de markt kunnen blijven. Ook naar de toekomst zullen daar inspanningen voor blijven gebeuren."

Bekijk alle artikels uit Hoeselt