Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Heusden-Zolder: Jong Limburgs modetalent Pol Vogels opent pop-upexpo in Modemuseum Hasselt (24 augustus 2022)

Op 21 juli 2022, tijdens het nationaal defilé in Brussel, droeg Prinses Delphine van Saksen-Coburg een ontwerp van de hand van Pol Vogels (25) uit Heusden-Zolder. Vogels werkte de creatie uit in overleg met de prinses, die graag jonge en beginnende Belgische creatievelingen een duwtje in de rug geeft. Samen met vijf andere silhouetten uit de afstudeercollectie van de jonge Limburger is dit prinselijk ontwerp nu te zien in Modemuseum Hasselt tot en met 25 september.

Pol Vogels haalt zijn inspiratie onder meer uit Belgische folklore, zoals de carnavalscultuur in Binche en uit de duivenmelkerij. Zijn beide grootvaders en vader waren fervente duivenmelkers en namen deel aan professionele wedstrijden. Wie goed kijkt, ontdekt de verwijzingen in de gebruikte materialen en technieken. Zijn familie speelt ook op andere manieren een rol in zijn werk. Zo is er een silhouet met hanenveren die een engelachtige schijn geven dat een ode aan zijn zus is. Zij speelt door de afwezigheid van zijn moeder een belangrijke rol in zijn leven. Daarnaast laat hij zich graag bezielen door Belgische kunstenaars als René Magritte, Roger Raveel, James Ensor en Adele Renault.

Op vraag van Prinses Delphine van België en in samenwerking met stylist Jody Van Geert, ontwierp Pol Vogels een rode jurk met een boodschap. Deze drukt het verlangen uit naar een ommekeer, een ommekeer na een aantal moeilijke jaren en tijden van oorlog. Om deze reden kozen Pol en de prinses het universele symbool van de vrede: de vredesduif. De kleur rood staat voor actie en energie.

De laatste jaren staat er opvallend veel Limburgs modetalent te popelen om in de voetsporen van Raf Simons, Martin Margiela en Dirk Bikkembergs te treden. Denk maar aan Marylène Madou of Matteo La Rosa.

Modemuseum Hasselt zal in de toekomst structureler inzetten op dit en ander aanstormend (lokaal) talent.


Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder