Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 19 augustus 2022

Heusden-Zolder: Groen licht voor de restauratie voormalige steenkoolmijn in Heusden-Zolder (26 juni 2021)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratiewerken aan de voormalige steenkoolmijn in Heusden-Zolder. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 3.238.504,42 euro toe.

Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

"De restauratiewerken aan de schachtbok en aan ontvangstgebouw De Recette van de steenkoolmijn in Heusden-Zolder kunnen starten", zegt minister Matthias Diependaele. "Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Het gaat hier over de restauratie van een monument dat museaal gebruikt zal worden, dus een gebouw met een duidelijke culturele finaliteit. Zo zorgen we ervoor dat het maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis."

De schachtbok van de mijn wordt gerestaureerd en beter toegankelijk gemaakt om deel uit te kunnen maken van een museaal traject. Daarnaast kunnen ook de restauratiewerken aan De Recette starten. Dit voormalige ontvangstgebouw krijgt een kantoorfunctie.

Het project heeft een duidelijke culturele finaliteit en draagt zo bij tot een grotere ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Het project kadert bovendien in de herbestemming en het hergebruik van deze historische mijnsite, waardoor dit project bijdraagt tot de groene transitie.

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder