maandag 18 oktober 2021

Heusden-Zolder: Met succes getest: VR in de psychiatrie (8 februari 2020)

De PAAZ-afdeling viert zijn 50ste verjaardag. Sinds 2011 vormt de afdeling een associatie met het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. De PAAZ-afdeling (dienst psychiatrie) van het Jessa Ziekenhuis heeft op basis van eerder wetenschappelijk onderzoek, een jaar lang Virtual Reality ingezet om patiënten te bereiken en te behandelen. De onderzoekers waren vooral nieuwsgierig of VR kon leiden tot het verminderen van spanning.

Daarnaast werd VR ook ingezet om oefensituaties, zoals omgaan met vliegangst, realistischer te maken. De resultaten van het onderzoek worden op zaterdag 8 februari besproken tijdens het symposium VR en technologische innovatie in de psychiatrie.

De psychiatrie heeft de technologietrein niet gemist. Dat is de boodschap van het symposium van 8 februari, dat zich vooral richt op huisartsen, psychiaters, psychologen en andere professionals uit de geestelijke gezondheidszorg.

Dr. Sven Estercam, medisch diensthoofd PAAZ Jessa en medisch coördinator van de associatie psychiatrie Jessa – SFZ: "De hervormingen binnen psychiatrie dagen ons uit om nieuwe methodes te zoeken om patiënten te bereiken en behandelen. Onder meer de publicaties over Virtual Reality binnen de gezondheidszorg trokken onze aandacht. Wat kan deze technologische innovatie betekenen voor onze patiënten? Kunnen we het, op basis van wat we weten uit eerder wetenschappelijk onderzoek, inzetten als behandelmethode?"

Els Froyen, psychologe en projectleidster, wilde vooral twee vragen beantwoord zien. "Ten eerste willen we graag weten of we VR kunnen inzetten om spanningsreductie te verkrijgen bij onze patiënt en zo zijn eerste stappen naar herstel vergemakkelijken. De tweede vraag heeft betrekking op oefenmomenten en rollenspelen."

Geïnteresseerde patiënten konden zich een jaar geleden aanmelden voor deelname aan dit onderzoek. Hun bevindingen en feedback werden verzameld. Vandaag zijn er voldoende data om analyses te maken.

Els Froyen: "Het project is pas vorige week afgerond en de resultaten zijn erg positief. We zien dat de patiënten deze behandelmethode erg waarderen. Voor beide indicaties brengt VR een grote meerwaarde. Dankzij dit resultaat zullen wij VR een vaste plaats in ons behandelprogramma geven en VR toepassen voor andere indicaties zoals verslaving, psychose, sociale angst…"Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder