Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 17 juli 2025

Heusden-Zolder: Mireille investeert 1,8 miljoen (4 november 2008)

Foto Mireille investeert 1,8 miljoen (4 november 2008)


Op minder dan twee jaar tijd heeft textielverzorger Mireille in Heusden 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in groene productieprocessen. De jongste ingrepen vormen het sluitstuk in het ecologisch verhaal dat Mireille al jaren geleden begon.

De meest ingrijpende maatregelen vervolledigen de eerdere investeringen binnen het actief en preventief milieubeleid dat Mireille nv voert. Productiedirecteur Marc Neyens: “Het gaat om een drieledige strategie: we hadden al spectaculair gesnoeid in het waterverbruik door de optimalisering van interne waterstromen (filtering en hergebruik van spoelwaters). Door de nieuwe installaties wordt nu ook het uiteindelijke afvalwater voor dat het in de riool terecht komt voor 90% ontdaan van zijn ‘vuilvracht’. En ten derde, gezien de uitzonderlijke kwaliteit van dit afvalwater, wordt dit ook nog eens nabehandeld zodat het voor de helft terug ingezet kan worden als proceswater zonder kwaliteitsverlies.”

Nieuw: bufferbekken en bioreactor
In voorbereiding op de behandeling van het afvalwater werd een bufferbekken gebouwd, waardoor er gespreid over 7 dagen geloosd kan worden, in tegenstelling tot de vroegere pieklozingen tijdens de productie. In november 2007 werd een membraan bioreactor geïnstalleerd die, dankzij een doorgedreven biologische zuivering gecombineerd met membraanfiltratie, de vuilvracht in het afvalwater met maar liefst 90 % reduceert. Het vuilrestant, een fractie van de oorspronkelijke vracht, wordt ‘ingedikt’ en in slibvorm door een erkende verwerker opgehaald.

Derde en laatste fase, oktober 2008, is het toevoegen van een ozonisatieproces (O3) aan dat gezuiverde water. Dit proces zorgt ervoor dat tot 50% van het afvalwater op een veilige manier en zonder kwaliteitsverlies terug inzetbaar kan gemaakt worden. Anders gesteld: door het met ozon behandelde water te mengen met het inkomende water bekomen we een besparing tot 50%. Marc Neyens: “Met deze investeringen sluiten we de kring en leveren we een verdere bijdrage in het spaarzaam inzetten van water.”

Eerdere investeringen
In 2007 werd al 1,1 miljoen euro vrijgemaakt voor de verbetering van procestechnieken, de optimalisering van de beschikbare proceswaters en de vernieuwing van filtratietechnieken. Belangrijk daarbij is de brongerichte en procesmatige aanpak, in plaats van de klassieke ‘end-of-pipe’-oplossingen voor het behandelen van afvalwaters.

Zo leidde een grondige analyse van de diverse waterstromen tot een cascadeschakeling van mogelijk inzetbare waswaters voor verschillende processen. Daarbij werd het tegenstroomprincipe per wassoort doorgetrokken naar alle processen, wat tot spectaculaire reducties leidde. Door filtering en hergebruik van spoelwater (de interne waterstromen) verbruikt het bedrijf vandaag de helft minder water dan in 1990 (van 120 000 m3 naar 56 000 m3), en dit voor een vergelijkbaar volume wasgoed. Een besparing die gelijk staat met het totale jaarlijkse waterverbruik van bijna 500 huishoudens.

Traditie van ecologisch verantwoord ondernemen
Mede door de aard van haar activiteiten, maar vooral door een toekomstgerichte visie zet Mireille al jaren de schouders onder een actief en preventief milieubeleid. Zo worden de koelwaters hergebruikt als waswaters, wordt de restwarmte uit het afvalwater via wisselaars onttrokken om het vers inkomende water voor te verwarmen en worden de kantoren verwarmd met de restwarmte uit het stoomcondensaat. Het afvalstoffenplan van Mireille nv is daarenboven opgesteld met het oog op de maximale recyclage van de grondstoffen.

Onder de noemer ‘meten is weten’ wordt al sinds 1992 het volledige energieverbruik in beeld gebracht en opgevolgd in functie van de verwerkte hoeveelheden. Via de ‘Energiemonitor’, een intern communicatiemiddel, blijven alle medewerkers geïnformeerd en gesensibiliseerd op vlak van rationeel energiegebruik.

Het rationeel inzetten van energie is dan een basishouding bij Mireille-medewerkers. Met het gegeven dat de goedkoopste kilowattuur degene is die niet verbruikt wordt, tekenden de Mireille-medewerkers eerder al belangrijke besparingen op. Zonder specifieke materiële investeringen leidde de collectieve aandacht en zorg voor o.a. het tijdig uitschakelen van machines en verlichting tot besparingen van meer dan 4%.

Over Mireille nv
In 1955 in Brussel gestart als wasserij voor particuliere klanten, is Mireille nv vandaag uitgegroeid tot een bedrijf met een uitgebreid dienstenaanbod in de textielverzorging en aanverwante domeinen. De onderneming telt ruim 265 medewerkers en draait een jaaromzet van 15 miljoen euro. Het dagelijkse bestuur is in handen van managers Willy Bellinkx, Koen Vandevenne en Marc Neyens.

De productieafdelingen en magazijnen zijn gevestigd in Heusden-Zolder, de distributie gebeurt vanuit Merchtem en Heusden-Zolder. Mireille nv richt zich in groeiende mate tot de industrie, kmo’s, overheden en rustoorden met diensten zoals het onderhoud en de verkoop van werkkledij, werkschoenen, werkhandschoenen, de verkoop van kledingkasten, rusthuislinnen en hygiëne. De klassieke particuliere diensten zoals wasserij, nieuwkuis en tapijtreiniging maken nog 30% uit van de totale omzet.

Enkele interessante cijfers. Mireille nv behandelt en verzorgt wekelijks 42.000 stuks werkkledij 57.000 stuks plat- en drooggoed, 7.600 stuks bovenkledij in de nieuwkuis, 1.400 m2 tapijten, 7.600 schoonloopmatten. Er zijn dagelijks 35 rode Mireille-bestelwagens op de baan en 3 vrachtwagens verzorgen het transport tussen Merchtem en Heusden-Zolder.

Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder