Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 25 juni 2022

Herstappe: Bijzonder bijstandsteam (20 mei 2019)

De politiezones Kanton Borgloon, Heusden-Zolder, Tongeren - Herstappe, Limburg Regio Hoofdstad en Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken hebben de handen in elkaar geslagen en één bijzonder bijstandsteam opgericht, SAU-TIG. Het zone-overschrijdend oprichten van één team is een uniek gegeven in België.

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft reeds sinds 2006 een TIG-team met een 10-tal leden. Het team werd later omgevormd tot een eenheid van bijzondere bijstand ofwel SAU (Special Assistance Unit). De leden van het voormalige TIG-team en 11 nieuwe leden uit vijf verschillende zones vormen nu samen het SAU-TIG. Gedurende 8 weken gaven de monitoren van de politie Limburg Regio Hoofdstad een intensieve opleiding aan de nieuwe aanwinsten. Door deze opleiding legden zij in maart met succes de nodige proeven af. Vandaag nemen de 22 leden van het SAU-TIG hun officiële badges in ontvangst. Het is de eerste keer in België dat een SAU-TIG wordt samengesteld uit leden van verschillende politiezones.

Sinds 1 mei 2019 is het team met 22 speciaal getrainde en uitgeruste politiemensen actief. Een team van 7 personen staat voortaan 24 op 24 uur ter beschikking van de vijf politiezones. De inzet van de teamleden wordt evenredig verdeeld tussen de verschillende politiezones. Het SAU-TIG wordt ingezet tijdens interventies die een bijzonder risico met zich kunnen meebrengen. Deze interventies kunnen gaan van bijstand leveren tijdens huiszoekingen tot het overbrengen van gevaarlijke gevangenen of het uitvoeren van gevaarlijke arrestaties.

De politiemensen die deel uitmaken van het SAU-TIG blijven continu trainen, worden jaarlijks geëvalueerd en moeten zich steeds blijven bijscholen

Bekijk alle artikels uit Herstappe