Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 3 februari 2023

Heers: Herita krijgt opdracht om Kasteel van Heers te restaureren en open te stellen (3 maart 2022)

Herita krijgt van de Vlaamse Overheid de opdracht om het Kasteel van Heers te restaureren en terug te geven aan het publiek. De organisatie, die de ambitie heeft om te groeien tot de National Trust voor Vlaanderen, kan daarvoor rekenen op een erfpacht van 35 jaar en een startbudget van 10 miljoen euro.

Herita heeft de nodige kennis en expertise over het restaureren, ontwikkelen en onderhouden van erfgoedsites. Als zorgdrager voor historische plekken in Vlaanderen beheert het momenteel al negen erfgoedlocaties, waarvan de meeste in erfpacht zijn gegeven door de Vlaamse overheid. Op die sites werkt Herita actief samen met verschillende partners en steunt het op een erfgoedgemeenschap van vrijwilligers.

Het Kasteel van Heers is al sinds eind vorige eeuw aan het aftakelen omdat de adellijke eigenaars het geld niet meer hadden om het beschermde monument in stand te houden. Burgerinitiatief Heerlijk(heid) Heers lanceerde met omwonenden een reddingsactie. In 2021 kon de Vlaamse Overheid eigenaar worden van het monument. De regering maakt nu middelen vrij in het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht, dat 100 miljoen euro reserveert voor investeringen in onroerend erfgoed.Herita krijgt opdracht om Kasteel van Heers te restaureren en open te stellen
Foto: Kasteel Heers / Herita

"De Vlaamse overheid is sinds begin 2021 eigenaar van het volledige kasteeldomein. We geven nu de erfpacht voor 35 jaar aan Herita zodat zij via een participatief traject met belanghebbenden idee├źn voor de herbestemming kunnen verzamelen en een globaal ontwikkelingstraject kunnen uitwerken en uitvoeren. Samenwerking, participatie en co-​creatie zijn daarbij de fundamentele uitgangspunten. Op die manier kunnen we van dit prachtige laatgotische kasteel en het omringende kasteeldomein opnieuw de parel van Heers en Zuid-​Haspengouw maken", aldus Vlaams minister Matthias Diependaele.

Bekijk alle artikels uit Heers