Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 30 november 2023

Heers: Vlaamse Regering gaat kasteel van Heers in al zijn glorie herstellen (8 mei 2021)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kondigt met trots aan dat de Vlaamse overheid de nieuwe eigenaar is van het kasteeldomein van Heers. "Nu de Vlaamse overheid eigenaar is van het volledige kasteeldomein, kunnen we ons engagement nakomen om het kasteel van Heers te redden. Het laatgotische kasteel en het omringende kasteeldomein zijn getuigen van een eeuwenlange roemrijke geschiedenis. De restauratie wordt een werk van lange adem, maar we zijn vastberaden om deze parel van Heers en Zuid-Haspengouw in ere te herstellen."

Het kasteel van Heers is al sinds eind vorige eeuw aan het aftakelen omdat de adellijke eigenaars het geld niet meer hadden om het beschermde monument in stand te houden. De gesprekken met de familie sleepten lange tijd aan omdat het domein een gedeelde eigendom was van twee broers, van wie er een in België woont en een bij zijn overlijden zijn deel aan een Spaanse erfgenaam naliet. Op 23 december 2020 kon minister Diependaele de akte voor overdracht van het zogenaamde ‘Spaanse deel’ van het kasteeldomein aan de Vlaamse overheid ondertekenen. Nu is ook het zogenaamde 'Belgische deel' in handen van de Vlaamse overheid gekomen.

"In samenwerking tussen Onroerend Erfgoed, Natuur en Toerisme werken we nu het beste scenario uit om dit uitdagende restauratiedossier tot een goed einde te brengen", laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten. "Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft alvast de uitvoering van de dringendste instandhoudingswerken voorbereid. Het kasteel is nu al indrukwekkend, maar na restauratie zal het zonder meer het hart van elke erfgoedliefhebber bekoren."

"Onroerend erfgoed en Toerisme gaan vaak hand in hand," vindt Vlaams minister van Toerisme en Natuur Zuhal Demir. "Dat geldt ook voor het kasteel van Heers. Een prachtig gebouw met een adembenemende geschiedenis die bulkt van de verhalen die we bezoekers kunnen influisteren. Doe daar nog de omgeving bij, een groene oase van rust, en je hebt alle argumenten in huis om toeristen van ver en dichtbij in de toekomst te overtuigen van een bezoek aan dit kasteel in ons prachtige Limburg."

Sinds een paar jaar werkt een groep vrijwilligers onder de naam Heerlijk(heid) Heers vzw samen om het kasteeldomein alvast op een aantal punten aan te pakken. Een deel van het park kon dankzij hun inspanningen opnieuw opengesteld worden voor het publiek. Het kasteel zelf is al jaren niet meer toegankelijk.


Bekijk alle artikels uit Heers