Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 4 december 2023

Hechtel-Eksel: Acties tegen kinderarmoede (13 oktober 2023)

Het lokaal bestuur werkte een actieplan uit om kinderarmoede in de gemeente aan te pakken. Dit bevat concrete acties die inspelen op de grootste noden die door de hulpverleningsorganisaties, diensten en gezinnen in Hechtel-Eksel zijn aangegeven in een uitgebreide bevraging. Niet alleen De Winning sprokkelt hout ten voordele van het actieplan kinderarmoede: ook de scholen zelf gaan aan de slag met een kinderarmoedespel en met de houtsprokkel.

In het kader van het project Groenjobs Hechtel-Eksel voeren de arbeiders van De Winning landschapswerken uit in de natuur- en bosgebieden in Hechtel-Eksel. Samen met het bestuur kan De Winning tijdens deze houtsprokkels telkens rekenen op vrijwilligers. Het verzamelde brandhout wordt achteraf verkocht door De Winning. De opbrengst wordt aan het lokaal bestuur geschonken ten voordele van de concrete acties die zijn opgenomen in het gemeentelijk actieplan kinderarmoede.

Net voor corona ging een gedeelte van de opbrengst van deze houtsprokkel naar de scholen, waarbij er fruit werd aangekocht voor de leerlingen. Zo werd er een gezonde en gevarieerde snack aangeboden aan de leerlingen en onrechtstreeks ook bijgedragen aan gelijke kansen voor alle kinderen.

Als tegenprestatie gaan de kinderen van het vierde leerjaar nu zelf ook even aan de slag. In een spel staan ze stil bij wat kinderarmoede betekent, op welke drempels kwetsbare gezinnen soms stuiten, en hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan de strijd tegen (kinder)armoede. Vervolgens steken ze de handen uit de mouwen en sprokkelen ze ook zelf een kar brandhout bij elkaar, waarvan de opbrengst na verkoop gebruikt kan worden ter ondersteuning van verschillende acties van het kinderarmoedebeleidsplan.

Bekijk alle artikels uit Hechtel-Eksel