Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Hasselt: Eerste expo in Europa over emailborden voor sterkedrank, te zien in het Jenevermuseum en Het Stadsmus Hasselt (14 oktober 2023)

Belgische emailborden voor sterkedrank schitteren in het Jenevermuseum en Het Stadsmus. De expo loopt van 23 september tot en met 7 januari in het Jenevermuseum en Het Stadsmus. Emailborden trotseerden weer en wind en bleven jarenlang fris en zijn in ons collectief geheugen gegrift als decoratie van cafégevels. Door de komst van goedkopere alternatieven als aluminium en plastiek verdwenen de borden in de jaren 1990 langzaam uit het straatbeeld en leefden ze een verborgen bestaan, voorbehouden voor de ogen van gepassioneerde verzamelaars.

Op 23 september opende de allereerst expo in Europa over emailborden voor sterkedrank. "Emailborden waren en zijn een duurzame manier om reclame te maken en zijn ook visueel inspirerend. De interesse voor dit erfgoed groeit de laatste jaren enorm", zegt schepen Nele Kelchtermans.

De expo in het Jenevermuseum wijdt de bezoeker in een wereld van puur vakmanschap en toont het volledige productieproces van de borden. Het Stadsmus etaleert dan weer hun esthetiek, nl. de levendige kleuren en verfijnde typografie van meer dan 190 Belgische emailborden van geliefde binnenlandse- en befaamde buitenlandse merken. Jenever komt vanzelfsprekend uitgebreid aan bod maar ook gerenommeerde aperitiefwijnen als Byrrh en Martini & Rossi. Voor wie zich graag extra verdiept in het thema is er maandelijks een rondleiding door Jan De Plus.

Samen met de lancering van de expo verschijnt een gelijknamige publicatie van de hand van expert Jan De Plus. Voor de publicatie verdiepte Jan zich helemaal in de wereld voor sterke en versterkte dranken speciaal geconcipieerd en uitgevoerd voor de Belgische markt.

INFO
Een ticket voor de expo kost 7 euro / 5 euro en omvat toegang tot de expo op beide locaties, toegang tot de permanente presentaties van beide locaties én een ijzersterke borrel (of een alcoholvrij alternatief) in het proeflokaal van het museum.
De rijkelijke geïllustreerde publicatie werd uitgegeven door Uitgeverij Weyrich in Neufchâteau en is te koop aan het onthaal van beide musea voor 50 euro.
Op zondag 15 oktober, 12 november en 10 december geeft emailexpert Jan De Plus een rondleiding in beide expo's. Op 10 december wordt hij vergezeld door Jo Klaps, initiatiefnemer van Fontrescue.

Adressen
Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, Hasselt
Jenevermuseum, Witte Nonnenstraat 19, Hasselt

Bekijk alle artikels uit Hasselt