Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Hasselt: Politie, parket en zorginstellingen maken afspraken rond opsporing van vermiste personen met dementie (21 september 2023)

Op Wereld Alzheimer Dag ondertekenen de politie Limburg Regio Hoofdstad, het parket Limburg, het Jessa ziekenhuis en het Expertisecentrum Dementie Contact een nieuw protocol rond de verdwijning van personen met dementie. Ook de verschillende woonzorgcentra, dagverzorgingscentra en OCMW’s van de gemeenten Diepenbeek, Halen, Hasselt, Lummen, Herk-de-Stad en Zonhoven participeren in het project.

Vorig jaar werden er in Vlaanderen en Brussel 96 onrustwekkende verdwijningen van personen met dementie gemeld. Om bij dit soort verdwijningen adequaat te kunnen reageren, werd er een protocol opgesteld dat vandaag ondertekend wordt door de verschillende partners.

Het protocol bevat enkele praktische afspraken tussen politie, justitie en de zorginstellingen over wat er moet gebeuren in het geval van een onrustwekkende verdwijning van een persoon met dementie. Om deze persoon zo snel mogelijk op te sporen, zijn goede afspraken tussen de verschillende partijen immers van levensbelang.

"Er moet snel en correct gehandeld worden wanneer een persoon met dementie onvindbaar is", zegt korpschef Philip Pirard. "In het protocol worden er concrete afspraken gemaakt met de zorginstellingen over wat er moet gebeuren wanneer zo'n situatie zich voordoet."

Een twintigtal woonzorgcentra en dagverzorgingscentra uit de politiezone LRH engageren zich om deze procedure voortaan toe te passen.

Naast een uitgeschreven procedure bevat het protocol ook een invulfiche. De fiche, met informatie over de verdwenen persoon en de omstandigheden van de verdwijning, moet uiterlijk 20 minuten na het vaststellen van de verdwijning worden ingevuld door het ziekenhuis of het zorgcentrum. Op die manier heeft de politie onmiddellijk alle nodige informatie ter beschikking wanneer zij ter plaatse komt. "Dan kunnen wij snel en gericht beginnen te zoeken," aldus Pirard.

Een tiental jaar geleden werd er al een eerste afsprakenkader vastgelegd. "Maar deze afspraken waren dringend aan herziening toe. De procedure is nu bijvoorbeeld ook uitgewerkt voor woonzorgcentra en dagverzorgingscentra. Daarnaast werden de procedure en gegevensfiche ook aangepast aan de noden van de verschillende partners."


Politie, parket en zorginstellingen maken afspraken rond opsporing van vermiste personen met dementie
Foto: Communicatie LRH

Bekijk alle artikels uit Hasselt