Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 25 juni 2022

Hasselt: Corda Campus klaar voor nieuwe uitbreidingsfase (24 februari 2022)

De Hasseltse Corda Campus lanceert vandaag haar masterplan 2.0. Met een geraamde investering van 150 miljoen euro en een uitbreiding van negen hectare, bovenop de reeds ontwikkelde 14 hectare, wil Corda Campus haar rol als toonaangevende technologie en innovatiecampus binnen Europa bevestigen.

Het behouden en aantrekken van talent, in alle domeinen en leeftijdsgroepen, staat daarbij centraal. Buiten nieuwe kantoorformats bevat het masterplan ook andere thema’s zoals onderwijs, zakelijke huisvesting en is er ruimte voorzien voor ondersteunende faciliteiten zoals cleanrooms of een datacenter. De Corda Arena, de eerste digitale arena van het Europese vasteland, is reeds in ontwikkeling en wordt de eerste concrete realisatie in het nieuwe masterplan. De uitrol van het resterende plan zal gefaseerd gebeuren met als doel een totale oplevering in 2030.

Amper zes jaar geleden werd de Hasseltse Research Campus, een voormalige Philipssite, omgevormd tot Corda Campus. De innovatieve campus nam na de bouw van het iconische Corda 1 gebouw, met een schuin groendak, een vliegende start. Nu, een paar jaar later, zijn er heel wat nieuwe kantoorgebouwen met unieke kantoorformats en community diensten bijgekomen en is reeds 14 hectare van de campus succesvol ontwikkeld.

Momenteel werken er 5000 mensen in 250 bedrijven. Tegen 2030 moeten dat er 7500 zijn in 350 bedrijven. De Hasseltse campus, een 100 procent dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, spreekt daarmee duidelijke taal en wil daarmee Corda Campus als toonaangevende technologie en innovatie campus verder vorm geven.

Om dit te realiseren tekende ze een nieuw masterplan uit samen met het internationale/lokale consortium VenhoevenCS/Geosted.

"Onze campus is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een financieel gezonde en rendabele plek. Corda is meer dan een optelsom van kantoorruimtes: het is een uniek ecosysteem van startups, scale-ups en grote bedrijven, omringd door overheidsorganisaties en kennisinstellingen. Corda Campus is een succesvolle reconversie van een voormalige Philipssite en een referentie als succesvolle bedrijvencampus. Nu zijn we klaar voor de volgende fase en willen we ons internationaal op de kaart zetten", zegt Raf Degens, algemeen directeur van Corda.

Het volledige masterplan moet opgeleverd worden tegen 2030.Foto: Communicatie Corda Campus

Net zoals in een grootstad zal er gewerkt worden met wijken waarbij elke wijk zijn eigen accenten heeft. Zo kan je in de nieuwe buurt werken in hippe en flexibele kantoorpixels, gebouwen die bestaan uit flexibele delen met een pixelvormige architectuur bestaande uit transparante gevels die zorgen voor open ruimtes en dakterrassen. Deze kantoorpixels zien er bovendien hypermodern en trendy uit, maar ze blenden ook perfect met de rustige en groene uitstraling van de campus. "Met enige fierheid durven we spreken van een erg succesvol reconversie project op deze site. Een oude philipssite werd omgebouwd tot een dynamische werkplek, waar ditmaal tientallen bedrijven zitten en enkele duizenden mensen werken in een dynamische, aantrekkelijke en stimulerende omgeving. Dit succes heeft vele vaders die allemaal met trots kunnen terugkijken op de verschillende fases waarin het traject is gelopen. Het is voor ons erg belangrijk dat de volgende uitbreiding van de campus blijft passen in de omgeving. Dit wil zeggen dat we niet voor grote, hoge torens gaan, maar voor gebouwen die passen en opgaan in de omgeving met functies die ook ondersteunend zijn voor de buurt en een meerwaarde voor iedereen die werkt of woont op en rond Corda Campus", zegt Tom Vanham, algemeen directeur LRM.


In de eerste fase van het masterplan ligt de focus op de bouw van de Corda Arena, een project dat reeds eerder werd aangekondigd en in uitvoering is. De procedure voor de Corda Arena is reeds gestart en kan rekenen op de steun van Toerisme Vlaanderen. Tegen 2024 zal de Corda Arena haar deuren officieel openen. Het wordt een digitale, hypermoderne belevingsarena die een centrale plaats op de campus zal innemen.

De Corda Arena wordt met zijn 10.000 m² de eerste en grootste digitale arena van het vasteland. Buiten de hoogtechnologische toepassingen en de multifunctionele indeling van de arena, zal de helft van het volume bestaan uit verhuurbare kantoorunits die bij events kunnen omgetoverd worden tot belevingsvolle skyboxes. De arena zelf heeft een amfitheater-opstelling en biedt plaats aan maximaal 4000 mensen.

Bekijk alle artikels uit Hasselt