Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

dinsdag 18 januari 2022

Hasselt: Toerisme Vlaanderen verwerft Abdij Herkenrode (5 januari 2022)

Toerisme Vlaanderen is sinds 5 januari 2022 de nieuwe eigenaar van het Klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf op de Abdij Herkenrode. Bedoeling is om een nieuwe toekomst te geven aan de abdijsite in Hasselt, met bijzondere aandacht voor de natuur- en erfgoedwaarde van het domein. Eind vorig jaar verwierf Toerisme Vlaanderen ook al het gedeelte van het domein dat in beheer was van Natuur en Bos. Daarmee komt de hele site nu in handen van Toerisme Vlaanderen.

"Dit is een belangrijke mijlpaal in de rijke geschiedenis van deze prachtige site in Hasselt", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Toerisme Vlaanderen gaat de site met zijn huidige activiteiten herwaarderen. Daarbij is het de bedoeling om te vertrekken vanuit de rijke geschiedenis en de ziel van de plek en van daaruit te bouwen aan een toekomst met meerwaarde voor alle betrokkenen. De verwerving van de Abdij Herkenrode kadert binnen de verhaallijn religieus erfgoed van Toerisme Vlaanderen.

Burgemeester Steven Vandeput: "Herkenrode moet een toonbeeld worden van hoe goede samenwerking tussen het lokale en Vlaamse niveau kan leiden tot een impactvol project waar de toeristische sector -in Hasselt, Limburg en de Euregio- beter van wordt."

"De zusters van het Heilig Graf verlaten de site niet", zegt zuster Hannah Geysens, generale overste. "De zes zusters blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en de bezoekers blijven welkom in de kloosterkerk. Wel gaat men zoeken naar een nieuwe toekomst voor de prachtige abdisresidentie uit de 18de eeuw die lange tijd gebruikt werd als bezinningscentrum. Ook zal de zoektocht aangevat worden voor de toekomst van de monumentale infirmerie uit 1658, het uitgestrekt Engels landschapspark, de open ruimte rond het klooster en de vele waardevolle overblijfselen die getuigen van de rijke geschiedenis van de kloostersite.'

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: 'Herita zal het volledige domein in erfpacht nemen, een belangrijke bouwsteen in de verdere uitgroei van de VZW tot de National Trust van Vlaanderen. Als National Trust is het overigens de ambitie om erfgoed open te stellen voor het brede publiek, open erfgoed is de sleutel. De herbestemming van erfgoed is noodzakelijk om relevant te blijven, ons erfgoed vertelt immers het verhaal van Vlaanderen."

Bekijk alle artikels uit Hasselt