vrijdag 26 april 2024

Hasselt: Nieuwe fietsbrug aan het sluizencomplex in Godsheide geopend (27 december 2021)

De gloednieuwe fietsbrug aan de sluis in Godsheide is officieel geopend. Via een publieke wedstrijd werd de brug De Langeman gedoopt.

De nieuwe fietsbrug maakt deel uit van het Limburgse fietssnelwegennetwerk en vormt een essentieel onderdeel van de Albertkanaalroute (F72). Die route bestaat uit de fietssnelweg die Ham met Maastricht verbindt over een traject van 33 km én de fietssnelweg F5 die Antwerpen met Hasselt verbindt over een traject van 80 km. De fietssnelweg F72 wisselt ter hoogte van de sluis in Godsheide van oever. Om het comfort en de veiligheid van de fietsers te verbeteren werden ook de omgevende straten en de aansluitende wegen op de fietsbrug verkeersveilig heringericht.

"We zijn zeer blij dat we vandaag eindelijk deze fietsbrug officieel kunnen openen. De fietsbrug vormt enerzijds opnieuw een belangrijke stap in de uitbouw van het Limburgse fietssnelwegennetwerk en anderzijds is de brug een eyecatcher. De volledige fietsbrug is 200 meter lang en 6 meter breed. Ze bestaat uit 6 brugdelen die samen meer dan 500 ton wegen. De fietser zal 10 meter boven het wateroppervlak fietsen", zegt gedeputeerde Bert Lambrechts.

"Deze fietsbrug past enerzijds in de visie van het provinciebestuur om fietsen te stimuleren, maar past anderzijds ook uitstekend in ons streven om waterbeleving te versterken", zegt Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg. "De fietsers hebben vanop de brug een mooi uitzicht op het Albertkanaal en het intense scheepvaartverkeer, op het sluizencomplex van Hasselt en op de pompinstallatie-waterkrachtcentrale."

Lambrechts: Van 31 oktober tot 30 november kon iedereen een naamsuggestie voor de fietsbrug indienen. Met liefst 313 ingediende namen heeft de jury haar werk gehad. "We waren positief verrast door de creativiteit en betrokkenheid van de deelnemers. De suggesties hadden vaak een link met het Sas, de tragische gebeurtenis van 75 jaar geleden, het mijnverleden van Limburg en de geografie (Godsheide, Trichterheide, Kwakkel), maar de driekoppige jury - een afvaardiging van het provinciebestuur, De Vlaamse Waterweg en de Stad Hasselt - was het redelijk snel eens met de naam De Langeman. De naam verwijst naar de bekende Hasseltse reus, maar refereert tegelijkertijd naar de fysieke kenmerken van de langste brug van Hasselt. Bovendien kent de naam een sterke lokale verankering in de Hasseltse folklore. Vanaf vandaag wordt het ook een fysieke locatie en referentiepunt in Hasselt voor de fietser."

De bouw van de prestigieuze brug is een initiatief van de provincie Limburg en kostte in totaal 6,2 miljoen euro. De provincie Limburg, de Vlaamse Waterweg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) financieren het project.


Bekijk alle artikels uit Hasselt