Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 29 mei 2022

Hasselt: Jenevercafé schenkt 2.000 extra collectiestukken aan Jenevermuseum Hasselt (2 december 2021)

Dit weekend sluit een belangrijk jenevermonument in België de deuren: het legendarische jenevercafé De Vagant in Antwerpen. De afgelopen 36 jaar heeft eigenaar Ronald Ferket een indrukwekkende collectie objecten van Antwerpse stokerijen, maar ook van stokerijen uit de andere Vlaamse provincies en uit Wallonië verzameld. De volledige collectie gaat naar het Jenevermuseum in Hasselt.

"Het Jenevermuseum breidt zo zijn collectie uit met liefst 2.000 objecten. Het oudste stuk dateert uit 1631. Zo kunnen we Hasselt als smaakmaker blijvend op de kaart zetten voor de bezoekers en onderzoekers", zegt schepen Derya Erdogan.

Het café, gelegen in een historische pand in hartje Antwerpen, was veel meer dan een toog en wat barkrukken. De uitzonderlijke vakkennis maar ook de authentieke glazen, schenkwijze en authentieke inrichting maakten van dit café een levend stukje erfgoed. Bovendien was de eerste verdieping van café De Vagant zelf ingericht als een museale presentatie. Na 36 jaar sluit Ronald de deuren van dit jenevercafé bekend in Antwerpen, Vlaanderen en ver daarbuiten. Het historische pand staat te koop. Ferket, die al heel wat jeneverpublicaties op zijn naam heeft staan, gaat zich de komende jaren wijden aan het schrijven van zijn magnum opus over de geschiedenis van jenever, en verhuist hiervoor zelfs naar Spanje om in alle rust te kunnen werken.

Eigenaar Ronald Ferket: "Zowel archief als collectie gaan naar het Jenevermuseum in Hasselt, waar ik zelf ook in het bestuur zit van de vzw. Op een veiling zou ik er wellicht een veelvoud voor kunnen krijgen, maar dan dreigt de collectie te verdwijnen in één of andere kelder. Het is de bedoeling dat alles wat ik verzameld heb, publiek moet blijven."

Hierdoor kan het Jenevermuseum zijn collectie uitbreiden met 305 affiches en pancartes, 20 borden (emaille), 842 flessen en stopen, 170 reclamevoorwerpen, 192 jenever- of likeurglaasjes, 125 brieven en facturen, 11 ordonnanties, 88 postkaarten, 26 prijslijsten en 173 speelkaarten. In totaal ruim 2.000 objecten en 45 mappen vol archief- en documentatiemateriaal.

De collectie bevat heel wat objecten van vroegere Antwerpse stokerijen, maar ook stokerijen uit de andere Vlaamse provincies en uit Wallonië zijn sterk vertegenwoordigd in de collectie.

Schepen van cultuur Derya Erdogan: "We zijn erg trots op deze opportuniteit. Voor het Jenevermuseum is de collectie een bijzondere aanwinst, die perfect binnen het collectiebeleid van het museum past. Zowel de iconografische als historische waarde van de meeste stukken is uitzonderlijk. Maar ook de documentaire waarde van alle informatie die Ronald Ferket de afgelopen 36 jaar verzamelde in knipselmappen geeft een helder inzicht in de evolutie van jenever de laatste decennia en in de maatschappelijke perceptie van jenever."

Museumdirecteur Jacobs: "De verhuis van de collectie naar Hasselt was geen sinecure en gebeurde in twee fasen. De collectie op de eerste verdieping werd via een verhuislift naar beneden gebracht en met een vrachtwagen naar Hasselt gereden waar de collectie terug doos per doos door het museum werd gedragen om daar in een aparte ruimte een plaats te krijgen voor verder onderzoek. De stukken uit het café volgen pas na de effectieve sluiting van De Vagant op zondag 5 december. Met veel dank aan de verschillende vrijwilligers, vaste museummedewerkers en werklieden van technische diensten van de Stad Hasselt die ervoor zorgden dat de verhuis goed gepland en zeer vlot kon verlopen. De komende jaren wordt de collectie grondig bestudeerd, gefotografeerd en geregistreerd in de collectiedatabase van het Jenevermuseum. Uiteindelijk wordt het grootste gedeelte van de verzameling via Erfgoedinzicht (https://erfgoedinzicht.be/) online ontsloten voor het publiek."Archieffoto Limburgnieuws

Bekijk alle artikels uit Hasselt