Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

zaterdag 27 november 2021

Hasselt: Groen licht voor restauratie Koninklijk Atheneum Hasselt (4 november 2021)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van het Koninklijk Atheneum in Hasselt. De Vlaamse overheid kent voor dit project een standaardpremie van 150.000 euro toe. "Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden", aldus minister Diependaele.

De premie zal gebruikt worden voor een algemene renovatie van het beschermde deel van het Atheneum: de gevels worden gerestaureerd, er wordt nieuw buitenschrijnwerk voorzien naar historisch model en de goten worden vervangen. Dit maakt deel uit van een totaalrenovatie van de school en de buitenruimte. Voor deze restauratiewerken is een premie van 150.000 euro toegekend.

Het Koninklijk Atheneum in Hasselt bevat een gedeelte van het voormalige Capucijnenklooster, dat in de 17de eeuw werd opgericht. In 1802 kocht de stad een gedeelte van het pand en in 1834 verschafte het onderdak aan het Stadscollege. Tien jaar later nam het Koninklijk Atheneum er intrek. In de loop der jaren werden vleugels toegevoegd, maar deze werden alle verwijderd in de jaren 1970. Gelijktijdig sneuvelden ook de bewaarde restanten van het oude klooster. Tegenwoordig staat enkel nog het monumentale hoofdgebouw overeind. In 2002 werd het beschermd als monument. De omgeving van de school is ook beschermd als stadsgezicht.Bekijk alle artikels uit Hasselt