Het aantal corona-besmettingen in en rond Oudsbergen neemt fors toe

dinsdag 19 oktober 2021

Hasselt: Meer beleving in de stokerij van het Jenevermusem Hasselt (1 oktober 2021)

Vanaf 1 oktober wonen er geesten in het Jenevermuseum. Deze geesten zijn de stokers van weleer. Met de Geestendetector, een gloednieuwe interactieve audiogids, kunnen bezoekers ervaren hoe het was om te wonen en te werken in een jeneverstokerij anno 1900.

Aan de hand van de dialogen (met stemmen van Matteo Simoni, Filip Peeters, Ludo Hoogmartens, An Miller en Robrecht Vanden Thoren) duikt de bezoeker niet alleen in het productieproces van jenever maar komt hij ook meer te weten over de sociale (wan)toestanden in die periode.

Het Jenevermuseum is een van de belangrijkste cultuurtoeristische troeven van Hasselt. Sinds de herinrichting in 2014 staan beleving en storytelling centraal.

Vanaf nu kunnen bezoekers deze nieuwe beleving ontdekken. "Een fictief verhaal, gebaseerd op de historische context van rond 1900, maakt jongvolwassen en volwassen bezoekers met de nodige dosis humor wegwijs in een authentieke 19de-eeuwse jeneverstokerij. Via een ‘geestendetector’ (een aan de setting aangepaste tablet/audiogids) wordt de bezoeker erop uitgestuurd om de geesten van de hoogdagen van de jenevernijverheid te zoeken in de museumstokerij."

"En die geesten… dat zijn de directeur van de stokerij, de meester-stoker, de leerling-stoker, de meesterknecht en de bottelaarster. Via augmented reality duiken zij overal op in de museumstokerij. Aan de hand van audiofragmenten laten zij je ervaren hoe het was om te wonen en te werken in een jeneverstokerij anno 1900. Voor hun stemmen deed het Jenevermuseum een beroep op topacteurs als Matteo Simoni (meesterknecht), Filip Peeters (stokerijdirecteur), An Miller (bottelaarster), Ludo Hoogmartens (meester-stoker) en Robrecht Vanden Thoren (leerling-stoker). Bovendien zorgen extra animaties en video’s ervoor dat wie nog meer wil weten over het opzetten van een beslag, het distilleren van moutwijn, het afwerken met kruidenaroma’s enz. niet op zijn honger – of beter dorst – blijft zitten", vertelt museumdirecteur Davy Jacobs.

"Dit is ideale kans om meer bezoekers voor het Jenevermuseum aan te trekken", zegt burgemeester Steven Vandeput. "Want de geestendetector zit vervat in het gewone toegangsticket tot het museum. De huidige bezoekers van het museum komen vooral uit West- en Oost-Vlaanderen of Antwerpen. Dit potentieel willen we nog meer verhogen. De applicatie is ook beschikbaar in het Duits, Engels en Frans waarmee we mikken op een Euregionale en zelfs internationale doelgroep."Foto: Persbericht Jenevermuseum / Kris Van de Sande

Bekijk alle artikels uit Hasselt