Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Hasselt: Eerste eID met vingerafdruk uitgereikt in Hasselt (2 december 2020)

Schepen van Bevolking Joske Dexters reikte de eerste identiteitskaart met vingerafdruk uit. De primeur was voor de Hasseltse Valerie Persoons. Hasselt zet met deze biometrische eID haar imago van vooruitstrevende en slimme stad extra in de verf.

De nieuwe, biometrische identiteitskaart ziet er anders uit en heeft ook andere functionaliteiten. De belangrijkste nieuwigheid is dat deze eID ook je vingerafdruk bevat.

"De nieuwe elektronische identiteitskaart (eID) vervangt de oude identiteitskaart die al dateert van 2002", legt schepen Joske Dexters uit. "Op die manier voldoet ze aan de strenge internationale regels, die als doel hebben om identiteitscontroles efficiƫnter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus niet alleen universeel, maar ook een nog veiliger reisdocument. Bij een identiteitskaart met enkel een foto is de kans op misbruik groot. De vingerafdruk voorkomt dit."

De vingerafdruk op de elektronische identiteitskaart is een verplichting door Europa. Enkel het bedrijf dat de kaarten aanmaakt, heeft tijdens de productiefase van drie maanden toegang tot de vingerafdruk. Daarna worden de vingerafdrukken gewist. Ze worden niet in een databank bewaard. Naast de vingerafdruk zijn er nog een aantal nieuwigheden. Zo staat de foto aan de linkerkant in plaats van rechts. De contactchip staat op de achterzijde, samen met een geperforeerd beeld van de foto. Je moet de kaart daarom op een andere manier in de kaartlezer schuiven. Als nationaliteit wordt niet langer BELG maar BEL vermeld, conform de regels van de luchtvaart. De kaart heeft ook een ander kleurtint.


Foto: Stad Hasselt

Bekijk alle artikels uit Hasselt