Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be --

zaterdag 28 november 2020

Hasselt: Vacature: Stoker voor Jenevermuseum Hasselt (17 november 2020)

De stoker van het Jenevermuseum gaat volgend jaar met pensioen. Daarom is het museum op zoek naar een nieuwe stoker die de kunst van het ambachtelijke stoken in een 19de-eeuwse stoomstookinstallatie kan voortzetten. "Een hoogst uitzonderlijke vacature. Geen enkele andere stad of gemeente in België heeft een stoker in dienst. Bovendien is dit stoken volgens 19de-eeuwse principes en recepturen uniek", zegt schepen van cultuur Joost Venken.

De nieuwe stoker van het Jenevermuseum heeft ook een belangrijke educatieve rol: hij moet niet alleen ambachtelijk stoken, maar ook de liefde voor het authentieke proces en het boeiende verhaal achter onze nationale sterkedrank aan het publiek doorgeven.

Huidig stoker Jan gaat in 2021 met pensioen na een loopbaan van meer dan 30 jaar als museumstoker. Het is allesbehalve een evidente taak om in zijn voetsporen te treden. Zo restaureerde Jan zelf, met advies van vele experts, de volledige stookinstallatie en maakte ze vervolgens operationeel. Door zijn jarenlange werkervaring met deze installatie kent hij ze letterlijk van binnen en van buiten, weet hij als geen ander praktische problemen op te lossen en heeft hij de nodige knowhow opgebouwd om de beste producten uit de stookketels te laten druppelen. Doorheen de jaren werkte hij op basis van originele receptenboekjes uit de museumcollectie recepten uit en stelde ze op punt. Deze geheimen van de stoker wil hij nu graag overdragen. De afgelopen twee jaar werd daarom al heel sterk ingezet op het documenteren - schriftelijk en via foto- en videoregistratie - van alle stappen van het productieproces zodat zijn opvolger niet van een blanco blad moet vertrekken.

"De functie van stoker is voor ons Jenevermuseum cruciaal", stelt Venken. "Al van bij de oprichting was het de bedoeling om een levend’museum te zijn door bezoekers effectief te tonen hoe er in die waanzinnige 19de eeuw gestookt werd. En door de aanwerving van een nieuwe stoker blijven we ook dat levend museum. Meer nog, via onze stoker willen we sterker inzetten op de uitbouw van onze netwerken en samenwerkingsverbanden met hogescholen, universiteiten, commerciële stokerijen enz. Niet alleen om via onderzoek en stages nieuwe inzichten op te doen maar ook om onze eigen expertise te delen."

INFO
https://www.hasselt.be/nl/meester-stoker-jenevermuseum


Bekijk alle artikels uit Hasselt