Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be --

zaterdag 28 november 2020

Hasselt: Belevingswandelingen op en rond Domein Kiewit (4 november 2020)

Het Hasseltse stadsbestuur wil Domein Kiewit nog sterker op de kaart zetten als natuureducatief centrum en onthaalpoort van De Wijers. Daarom investeert ze 75.000 euro in de vernieuwing van twee belevingswandelingen op en rond het stedelijk domein. Vanaf mei kunnen de eerste gezinnen er op ontdekkingstocht.

"Hasselt beschikt over heel wat natuurpracht. Toch lijken verschillende Hasselaren en bezoekers van onze stad zich daar niet van bewust. Daarom blijven we als bestuur investeren in recreatieve activiteiten die onze natuurpracht promoten en bewoners en toeristen meer in contact brengen met het groene Hasselt", zegt schepen Joost Venken. "Domein Kiewit vormt samen met Domein Bokrijk één van de acht onthaalpoorten tot De Wijers. Vanop het domein kan je via vier wandelingen dit grootste aaneengesloten vijvergebied van België met maar liefst 1.175 vijvers verkennen. De populairste wandeling onder gezinnen vormt de vier kilometer lange ‘oranje route’. Deze geeft een mooi overzicht van de diversiteit in landschap van De Wijers, met afwisselend water, bossen en beemden. Een kijkhut, verschillende plankenpaden en een passage door ‘Fietsen door het Water’ zorgen onderweg al voor extra animatie. Deze recreatieve elementen willen we nu op Hasselts grondgebied verder uitbouwen en nog sterker inspelen op het educatieve luik."

"Zo mist de wandeling momenteel een duidelijk startpunt waar we de bezoeker alvast warm maken voor al het moois dat in het verschiet ligt. Zeg maar een fysieke poort tot De Wijers. Ook een mooi overzicht van de troeven van het vijvergebied ontbreekt”, geeft schepen Venken aan. “Daarnaast willen we wandelaars ook onderweg sterker verwonderen met en enthousiasmeren over de typische beplanting, de bijzondere dieren en het natuurbeheer binnen het gebied. Belangrijk hierbij is dat dit allemaal gebeurt op maat van het gezin. We willen van de oranje route namelijk de gezinswandeling bij uitstek maken."

"Vier kilometer vormt echter al een heuse afstand voor de allerkleinsten. Daarom introduceerden we in 2013 met het Plezante Potenpad een wandelroute op maat van kleuters. De recreatieve elementen langs deze route zijn intussen grotendeels aan vervanging toe. Daarom beslisten we om de wandeling in z’n geheel te herbekijken. Op basis van de bestaande paden op het domein willen we een geheel nieuwe ingeklede kleuterwandeling uitwerken. Een bosdier zal de kleuters daarbij op een educatieve manier mee op sleeptouw nemen. Bewegen en doen staan daarbij centraal."

"De coronacrisis heeft nogmaals het belang van recreatieve initiatieven in eigen buurt benadrukt. We trekken met 75.000 euro dan ook een mooi bedrag uit om beide belevingsroutes verder vorm en inhoud te geven. De wintermaanden gaan we gebruiken om alvast het nodige inventarisatiewerk te verrichten. Tegen de maand mei willen we beide vernieuwde belevingswandelingen officieel openen. We hopen dat ze tot een even groot succes kunnen uitgroeien als Het Mysterie van Kiewit. Deze familiespeurtocht met als leidraad de rijke geschiedenis van het domein lanceerden we in 2017. Sindsdien namen al meer dan 1.000 gezinnen deel. Misschien nog een leuke tip voor wie tijdens deze gedeeltelijke lockdown even de zinnen wil verzetten."

Deze en andere troeven van Domein Kiewit vind je terug op de website: http://www.hasselt.be/domeinkiewit


Bekijk alle artikels uit Hasselt