Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 25 september 2020

Hasselt: Internationale filmproductie strijkt neer op Havermarkt (11 februari 2020)

Van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 februari is Hasselt het decor van een internationale filmproductie. De Slag om de Schelde herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog en wordt deels gedraaid in het Oude Gerechtsgebouw van Hasselt, gelegen aan de Havermarkt 10.

De slag om de Schelde is een Nederlands-Belgische productie, met naast het Nederlandse Levitate Film ook het Belgische Caviar aan boord. Ook Netflix heeft een vinger in de pap. Het Amerikaanse bedrijf heeft de rechten gekocht om de film na zijn Nederlandse bioscooprelease wereldwijd te distribueren en het is ook coproducent. Het prijskaartje van de film is navenant: 14 miljoen euro, een van de duurste producties ooit in België en Nederland.

De slag om de Schelde is een grootschalige oorlogsfilm die toont hoe geallieerde troepen in 1944 de Westerschelde heroverden op de Duitsers.

"In Hasselt zijn de opnames uitsluitend inpandig van aard," klinkt het bij Levitate Film. "Toch kan het zijn dat er momenten tijdens de filmwerkzaamheden zijn die emoties zouden kunnen oproepen door de tijdsperiode van ons project. Tijdens de opnamen kunnen er mogelijk vuurwapens en Duitse symbolen zichtbaar zijn."

De opbouw vindt plaats op woensdag 12 februari van 8 tot 18 uur, op donderdag en vrijdag wordt van 7 tot 22 uur gedraaid en afgebouwd.

"We zijn trots dat Hasselt mee het decor vormt van een bioscoopfilm van deze allure", zegt burgemeester Steven Vandeput. "In 2008 en 2009 werd de tiendelige Belgische televisieserie De Smaak van De Keyser op Eén uitgezonden. Deze was ook deels opgenomen op Hasseltse locaties, zoals de Japanse Tuin, het Jenevermuseum, Huis Hoste en… het oude gerechtsgebouw op de Havermarkt. Onze stad heeft daar toen op toeristisch vlak de vruchten van geplukt."

Zowel woensdag, donderdag als vrijdag worden op de Havermarkt, Ridder Portmansstraat en Cellebroedersstraat meerdere parkeerplaatsen gereserveerd voor voertuigen van de productieploeg.


Bekijk alle artikels uit Hasselt