Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 25 juni 2022

Hamont-Achel: Parktuin in Hamont-Achel officieel geopend (6 september 2021)

Inwoners van Hamont-Achel krijgen via parktuin de HOF'kens de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Het volkstuincomplex is een van de grootste van Limburg en alle tuintjes zijn reeds bezet.

De parktuin bestaat uit maar 33 tuintjes tussen 17.5 en 98 m², een vlindertuin, een tuinhuis, een kippenren en een compostvoorziening en nog een infostand over bijen in opmaak. Tuiniers krijgen er alle ruimte om zelf groenten en fruit te telen, met aandacht voor afvalpreventie en zonder chemische middelen. Zo zijn er infoborden over kringlooptuinieren, en worden er regelmatig workshops georganiseerd. Niet alleen interessant voor de tuiniers, maar voor elke voorbijganger.
 
Nog voor de opening waren alle tuintjes reeds volzet. Maar ook mensen zonder groene vingers kunnen genieten van de parktuin. Het is een fijne plek om bijvoorbeeld eens te picknicken. De HOF'kens ligt bovendien vlakbij het woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmans en de serviceflats De Kempkens en zorginstelling De Wiek. De bewoners van deze instellingen worden via een vrijwilligerswerking betrokken zodat ook zij op hun eigen manier (rolstoelvriendelijk) kunnen tuinieren via verhoogde lantenbakken.

Het stadsbestuur heeft voor de realisatie van dit tuinpark op verschillende partners kunnen rekenen.

Voor de inrichting van het tuinpark kreeg de stad Hamont-Achel subsidie via het programma Omgevingskwaliteit – Investeringen Limburg i.s.m. de provincie Limburg, Europa, VLM. Maar ook de partners Centrum Duurzaam Groen heeft op vraag van Limburg.net verschillende partners verbonden. Gedeputeerde Inge Moors was dan ook aanwezig op de feestelijke opening. Voor Stad Hamont-Achel waren schepen Bèr van de Schans en burgemeester Rik Rijcken aanwezig, net zoals voorzitter
van Limburg.net Luc Wouters (zie foto).

"Ondertussen hebben we met Limburg.net al meer dan 20 samentuinen mee gerealiseerd", zegt Wouters. "Ecologisch tuinieren is namelijk een van de belangrijkste wapens tegen organisch afval. Dat kan perfect voorkomen worden door slim te tuinieren en te composteren."Opening van de parktuin in Hamont-Achel
Foto: Limburg.net

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel