woensdag 27 oktober 2021

Hamont-Achel: Nieuw bezoekers- en belevingscentrum op de site van de Achelse Kluis in Hamont-Achel (26 maart 2021)

Het stadsbestuur Hamont-Achel gaat op de site van de Achelse Kluis een regionaal bezoekers- en belevingscentrum uit te bouwen. Met dit grensoverschrijdende onthaalcentrum willen het stadsbestuur en haar partners de bezoekers grijpen op één centrale plek en zo verleiden naar het volledige De Groote Heide-gebied. De focus ligt hierbij op een kwalitatief hoogstaand bezoekersparcours en toeristisch onthaal.

Wie in het najaar van 2022 een bezoekje brengt aan de site van de Achelse Kluis zal daar niet enkel van een heerlijke trappist kunnen genieten, maar ook mee op reis genomen worden in het nieuwe interactieve bezoekers- en belevingscentrum van Stad Hamont-Achel.

De site van de Achelse Kluis heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de grensregio en is daarnaast centraal gelegen in Natuurgrenspark De Groote Heide, pal op de Belgisch-Nederlandse grens. De Groote Heide is een natuurgrenspark van 6.000 hectare dat zich uitstrekt vanaf de groene zuidkant van Eindhoven tot ver over de grens met België in Pelt en Hamont-Achel. Het stadsbestuur en haar partners hopen met dit nieuwe project bezoekers centraal te grijpen en zo te verspreiden over het volledige gebied, naar tal van andere interessante plekken en bezienswaardigheden.

Met dat doel voor ogen wordt er dus volop gewerkt aan een grensoverschrijdend (en grensverleggend) bezoekers- en belevingscentrum op deze unieke site van de Achelse Kluis. Hier kan je als bezoeker terecht voor (toeristische) info over het hele gebied, en word je geprikkeld om vanuit deze buitengewone locatie niet enkel het omliggende Natuurgrenspark De Groote Heide verder te ontdekken, maar ook de beide Limburgen (België en Nederland) én het Nederlandse Noord-Brabant, en al het schoons dat zij te bieden hebben. Aan Nederlandse zijde fungeert de site van de Achelse Kluis en het ecologisch waardevol omliggende natuurgebied al als toegangspoort tot het Brabants (natuur)landschap.

Aan de hand van de uiterst waardevolle particuliere historiek van de site van de Achelse Kluis zal de geschiedenis en belevingswaarde van het volledige gebied verteld en beleefd kunnen worden. Er zal ongetwijfeld een boeiend en interactief verhaal worden geschreven waarbij de bezoeker de site ervaart, maar ook duidelijk de linken ziet met de omgeving.

Doel is medio 2022 het toeristisch onthaal te openen en in het najaar van 2022 het belevingscentrum.

Bekijk alle artikels uit Hamont-Achel