Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Ham: Beringen, Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg maken werk van veilig en kwaliteitsvolle kamerverhuur (16 maart 2023)

Stad Beringen, gemeenten Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg en de intergemeentelijke samenwerking (IGS Woonverhaal) maken sterk werk van kwalitatieve huisvesting in kamerwoningen. Vanaf nu kan je als particulier en bedrijf het reglement raadplegen voor kamerverhuur aan niet-studenten. Schepen Patrick Witters: "Wie kamers wil verhuren in Beringen, Ham, Tessenderlo of Leopoldsburg is immers verplicht om de nodige vergunningen aan te vragen. Wil je een bestaand pand ombouwen tot kamerwoning, één of meerdere kamers verhuren in een eengezinswoning, een nieuwe kamerwoning oprichten? Dan moet je eerst een omgevingsvergunning aanvragen bij je stad of gemeente."

Wie een kamerwoning en kamers verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen. "Het conformiteitsattest is een officieel document dat de stad of de gemeente aflevert en dat aantoont dat de kamerwoning en de kamers aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoen", zegt schepen Eric Coenen (Leopoldsburg). "Om na te gaan dat de kamerwoning en de kamers conform, veilig en gezond zijn, voert een woningcontroleur van de gemeente of IGS Woonverhaal een conformiteitsonderzoek uit aan de hand van een technisch verslag. Een woning heeft 3 basisfuncties: de keuken, het bad of de douche en het toilet."

"Bij een kamer of een niet-zelfstandige woning is minstens één van de drie basisfuncties van een woning niet aanwezig in de woning maar wel in het gebouw voor gemeenschappelijk gebruik met andere bewoners. Wie in een kamer woont, deelt dus een keuken, badkamer en/of toilet met andere kamerbewoners in het gebouw”, zegt schepen Robert Vandezande (Ham).

Als uitbater/eigenaar/verhuurder van een kamerwoning moet je voldoen aan de minimale veiligheids- en kwaliteitseisen en een uitbatingsvergunning aanvragen alvorens je één of meerdere kamer(s) mag verhuren.

"Het verhuren van een kamerwoning die niet aan bovenstaande voldoet, is strafbaar", besluit schepen Stefan Govaerts (Tessenderlo).

Bekijk alle artikels uit Ham