zaterdag 15 juni 2024

Ham: Voorstel fusie on hold (2 september 2022)

De burgemeesters van Beringen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer, Pelt en Tessenderlo hebben besloten hun fusieplannen voor de eenmaking van hun vier politiezones voorlopig niet verder te zetten. Het ging om de politiezones B-H-T, Kempenland, Hano en Lommel. De fusieplannen ontstonden na gesprekken met de Procureur, Gouverneur en Arrondissementscommissaris op basis van een studie van Prof. Dr. Jelle Jansens van de U.Gent. Deze studie wees uit dat op termijn de vier huidige politiezones te klein zijn om elk afzonderlijk het hoofd te bieden aan steeds grotere vormen van criminaliteit. Een verregaande samenwerking dringt zich op en best van al is dat een fusie met vier, zodat de nieuwe politiezone ineens ook groot en sterk genoeg is.

Op basis van deze studie en met het advies van collega-korpsen begonnen burgemeesters, zonechefs en werkgroepen van politiemensen uit de vier zones twee jaar geleden aan de architectuur van zo’n nieuwe zone.

"Dit was geen gemakkelijke opdracht. De uitgestrektheid van de nieuwe zone zonder centraal gelegen centrumstad en twee politionele zwaartepunten in het Noorden en het Westen leidde al gauw tot een ‘hybride’ model met twee regiocommissariaten en in elke andere gemeente een uitgebreid wijkkantoor. Een hele organisatie en ook reorganisatie in vergelijking met de werking van de huidige kleinere zones. Omdat dit ineens een grote stap is met hier en daar twijfel over de directe meerwaarde en de impact op het personeel, hebben de burgemeesters besloten de fusieplannen op te bergen. Om de fusie deze gemeentelijke bestuursperiode nog rond te krijgen, moet die definitief zijn voor 31 december 2023. Daarvoor zou er uiterlijk dit najaar nog een principieel akkoord moeten zijn in alle gemeenteraden en politieraden. En daar komen we nu niet mee rond", zegt Frank Smeets, voorzitter burgemeestersoverleg.


Bekijk alle artikels uit Ham