zaterdag 15 juni 2024

Ham: Politie Beringen-Ham-Tessenderlo pakt spookfirma's harder aan (3 november 2020)

De wijkinspecteurs van de lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo zullen voortaan ook nieuwe vennootschappen binnen de zone standaard controleren. Het korps wil hiermee het aantal spookfirma’s inperken.

"Spookbedrijven zijn slapende vennootschappen die enkel op papier bestaan, maar geen activiteiten of zakencijfer hebben. Ze dienen vaak als dekmantel voor criminele activiteiten zoals belastingfraude, oplichting, drugstrafiek of de financiering van terrorisme. Exacte cijfers over het aantal spookfirma’s in ons land bestaan er niet. Sommige bronnen vermelden dat 1 op 10 vennootschappen in België een crimineel bestaansreden zou hebben. In Beringen, Ham en Tessenderlo komen er jaarlijks zo'n 600 ondernemingen bij. De wijkinspecteurs van het korps Beringen/Ham/Tessenderlo zullen voortaan iedere nieuwe onderneming en ondernemingen die naar onze zone verhuizen, bezoeken. Dit biedt de wijkinspecteur meteen ook de kans om de lokale nieuwe ondernemers te leren kennen en nuttige contactgegevens uit te wisselen."

"Als je als particulier ergens gaat wonen, word je gecontroleerd maar als je je als firma ergens vestigt niet. Dat is onlogisch en speelt in de kaart van criminelen. We trekken nu de lijn door naar controle op de vennootschappen", verduidelijkt korpschef Geert Wouters.
Bekijk alle artikels uit Ham