Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Ham: Gratis mondmasker voor inwoners (28 april 2020)

Op vrijdag 24 april besliste de Nationale Veiligheidsraad over de exitstrategie. Het dragen van mondmaskers zal hierin een belangrijke rol spelen. Elke Belg zal een mondmasker ontvangen, met daarbij 2 filters.

Het is momenteel nog niet duidelijk of de federale overheid voldoende maskers zal kunnen voorzien, of wanneer deze gaan toekomen. Bijgevolg slaan de gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt de handen in elkaar. Enerzijds willen de gemeenten het zelf maken van mondmaskers stimuleren. Anderzijds wensen de gemeenten en de hulpverleningszone een extra herbruikbaar mondmasker te voorzien voor al hun inwoners.

Via de koepel van de hulpverleningszone worden voorlopig al 120.000 mondmaskers besteld. Later kunnen eventueel bijkomende mondmaskers worden aangekocht. "Wij kopen aan bij firma's uit eigen regio die maskers kunnen produceren en leveren op korte termijn. De maskers zijn herbruikbaar en uitwasbaar."

Inwoners vanaf 12 jaar die in een van deze 9 gemeenten wonen, zullen vanaf 14 mei een gratis herbruikbaar katoenen mondmasker kunnen afhalen in een van de verdeelpunten die via de gemeentelijke kanalen worden bekendgemaakt. Hiervoor worden de verdeelpunten van Limburg.net ingeschakeld en de gemeenten kunnen bijkomende verdeelpunten toewijzen.

Het dragen van een mondmasker wordt al vanaf maandag 4 mei verplicht op het openbaar vervoer. Tegen die datum zullen er wellicht nog geen mondmaskers zijn van de federale overheid. En ook de maskers van de gemeenten en hulpverleningszone worden pas vanaf 14 mei verdeeld. Reden te meer om de handen al uit de mouwen te steken en zelf mondmaskers te maken.Bekijk alle artikels uit Ham