Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Halen: Nieuwe kogelwerende vesten voor alle politiemensen van de zone Limburg Regio Hoofdstad (21 december 2021)

Alle politiemensen van de zone Limburg Regio Hoofdstad krijgen deze week een nieuw kogelwerend vest. Deze vesten bieden meer draagcomfort, een betere bescherming en moeten rug- en nekklachten bij politiemensen voorkomen. Daarenboven zijn het de eerste vesten in België in het nieuw ontwerp van de reflecterende politiekledij.

Philip Pirard, korpschef van de politie Limburg Regio Hoofdstad: "Een politie-inspecteur draagt zijn of haar vest minstens 8 uur per dag. Als je weet dat de ballistische platen in zo'n vest in het verleden al meer dan 3 kilogram wogen, begrijp je wel dat veel van onze inspecteurs vaak nek- en rugklachten hebben. Om hieraan tegemoet te komen, zijn wij op zoek gegaan naar vesten met een goed draagcomfort die onze inspecteurs toch zeer goed beschermen tegen messteken en zeker ook tegen bepaalde type kogels die vaak voorkomen in het criminele milieu."

Het volledige proces van de aankoop nam meer dan een jaar in beslag.

Deze week krijgen 259 politiemensen hun op maat gemaakt kogelwerend vest. Voor de meeste politiemensen gaat het over een zichtbaar, reflecterend vest dat over de politiekledij gedragen wordt. Diensten die anoniem werken, kregen een discreet kogelwerend vest dat ook onder hun gewone kledij gedragen kan worden.

"Voor de vrouwelijke agenten werden er zelfs speciale cups in verwerkt voor een optimaal draagcomfort."

Prijskaartje: 156.000 euro. "De veiligheid van onze politiemensen is een topprioriteit", zegt Steven Vandeput, voorzitter van het politiecollege van de zone Limburg Regio Hoofdstad. "Wij hebben dan ook geen moment getwijfeld over deze aankoop. Ook de komende jaren blijven wij investeren in de veiligheid en het welzijn van onze politiemensen. Zo gaan we binnenkort bijvoorbeeld dezelfde denkoefening maken voor de wapengordel. Die is immers ook erg belastend voor de agenten."In de nieuwe vesten werd er ook steekwerende bescherming voorzien op de schouders. "Studies tonen immers aan dat steekwonden vaak voorkomen in de omgeving van de schouders,” zegt Pirard. “De nieuwe vesten beschermen onze politiemensen dus ook tegen dit soort verwondingen."

Enkele maanden geleden kwamen er nieuwe nationale richtlijnen over het ontwerp van de fluorescerende kledij van de politie. De kogelwerende vesten van de politie Limburg Regio Hoofdstad zijn de eerste vesten in het land die voldoen aan de nieuwe richtlijnen. "Dit nieuw ontwerp zorgt ervoor dat onze politiemensen voortaan nog beter zichtbaar zijn", aldus Pirard.


Foto: Communicatie politiezone Limburg Regio Hoofdstad

Bekijk alle artikels uit Halen