Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 13 augustus 2022

Halen: Voetgangers- en Fietsexamen in politiezone Limburg Regio Hoofdstad (25 maart 2019)

Vandaag vond het eerste Grote Voetgangersexamen van dit jaar plaats. De leerlingen van het vierde leerjaar van de Vrije Basisschool De Kameleon in Sint-Lambrechts-Herk mochten vandaag de spits afbijten en als eerste het Grote Voetgangersexamen afleggen. De komende weken nemen in totaal meer dan 2.000 leerlingen uit verschillende basisscholen uit Diepenbeek, Halen, Hasselt, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven deel aan het Grote Voetgangersexamen of het Grote Fietsexamen.

Tijdens deze examens test de politie Limburg Regio Hoofdstad of de leerlingen klaar zijn om zich zelfstandig in het verkeer te begeven.

De politie Limburg Regio Hoofdstad gaat van 25 maart tot en met 29 april weer langs in 22 scholen om te testen of de leerlingen klaar zijn om zich zelfstandig te voet in het verkeer te begeven. Vanaf 6 mei worden de leerlingen van 31 scholen getest of zij zich veilig met de fiets kunnen verplaatsen. Op 21 mei wordt het laatste fietsexamen afgenomen.

"Vanaf vandaag zullen meer dan 2.000 leerlingen uit verschillende lagere scholen de komende weken Het Grote Voetgangers- of Fietsexamen afleggen", legt burgemeester van Hasselt en voorzitter van het politiecollege Steven Vandeput uit. "De examens vinden dit jaar voor de zevende keer plaats en werden ontwikkeld door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde met de steun van de Vlaamse Overheid."

Op een uitgestippeld parcours moeten de kinderen verschillende manoeuvres uitvoeren. Leerlingen uit het vierde leerjaar die Het Grote Voetgangersexamen afleggen, leren vooral in verschillende situaties de straat oversteken.

"Jonge voetgangers en fietsers blijven een risicogroep in het verkeer", zegt korpschef Philip Pirard. "Door middel van het Grote Voetgangers- en Fietsexamen willen we kinderen enkele vaardigheden laten inoefenen en hen op die manier klaarstomen om zich alleen op een veilige manier in het verkeer te begeven."

Leerlingen van het zesde leerjaar leggen een parcours af met de fiets en tonen tijdens Het Grote Fietsexamen dat zij onder andere veilig kunnen afslaan en weten hoe ze voorrang moeten verlenen.


Bekijk alle artikels uit Halen