dinsdag 26 januari 2021

Gingelom: Greenpeace: Limburgers kunnen niet blijven wachten (15 april 2019)

Sinds vorige week hing er een spandoek op de stationssite in Gingelom waarop de heropening van de voormalige treinhalte werd aangekondigd. Dit zorgde voor verbaasde en opgetogen reacties in de straten van de rustige Haspengouwse gemeente. Maar ook op sociale media ging het gesprek de ronde nadat de inwoners van Gingelom en omstreken uitnodigingen ontvingen voor de heropeningsreceptie op zondag 14 april.

Niet Hasselt of Sint-Truiden, zoals je zou verwachten, maar Gingelom is het oudste station van Limburg. Vanaf de opening in 1838 werd het station bijna 150 jaar gebruikt door pendelaars.
In de jaren 80 kwam hier een einde aan. Tien jaar na de aanleg van de E40-autostrade, werd de spoorweghalte gesloten. Greenpeace Limburg vraagt dat daar verandering in komt en voerde een actie aan de voormalige spoorweghalte van Gingelom.

"Inmiddels is de noodzaak voor comfortabel openbaar vervoer terug sterk gestegen",verduidelijkt Matias Irizar van Greenpeace Limburg. "Dat het ganse Limburgs gedeelte van spoorlijn 36 wordt overgeslagen is bijna symbolisch voor hoe men in Brussel reeds decennia omgaat met onze provincie op vlak van openbaar vervoer. In Vlaams-Brabant worden op diezelfde spoorlijn dorpjes als Ezemaal, Erps-Kwerps, Neerwinden, Veltem, Vertrijk,... permanent bediend door treinen. Op de spoorlijn in provincie Luik geldt hetzelfde voor nog kleinere dorpjes als Bleret, Nomalle en Flexhe waar de afstand tussen stations soms maar 2,5 km bedraagt. Dit terwijl gemeente Gingelom een veelvoud aan inwoners telt en er tussen Landen en Waremme voor een afstand van ruim 14km geen treinhalte is."

De actie van Greenpeace Limburg is niet enkel voor Gingelom. De milieuvereniging vraagt ook om het station van Kermt en dit van Hoeselt opnieuw in te richten als spoorweghalte.
De 2 voormalige stations van Kermt werden gesloten rond 1960 toen de E313 door de gemeente werd aangelegd. Het station Hoeselt, ook naast de E313, sloot tegelijk met deze van Gingelom.

Met hun actie spoort Greenpeace Limburg de volgende federale regering en Infrabel aan om vlot, comfortabel en betaalbaar spoorvervoer bovenaan hun prioriteitenlijst te zetten en om de 3 Limburgse spoorweghaltes te heropenen.


Bekijk alle artikels uit Gingelom