Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Genk: Uniek in Vlaanderen en ver daarbuiten: O-parade en feestelijkheden op 1 mei in Genk (4 april 2024)

Op 1 mei komt Genk tot leven met de 67e O-parade, waarbij enkele samenwerkingen met Genkse modeontwerpster Marylène Madou en het maatpakkenlabel SUITSHERWEL extra glans toevoegen aan dit jaarlijkse festijn. Daarnaast wordt het programma verrijkt met een indrukwekkende internationale taptoe en een kleurrijke kermis. Verwacht een dag vol culturele pracht en praal, waarbij traditie en eigentijdse flair samenkomen in de straten van Genk.De parade is stevig geworteld in lokale tradities en blijft ook dit jaar trouw aan zijn Genkse oorsprong. "Onder de deskundige leiding van Veronique Lenaerts en Marie Cornoedus zijn er vier praalwagens gebouwd, een volledig lokaal Genks verhaal dus. Maar naast lokale hoogtepunten schitteren ook internationale acts tijdens de parade. We zijn trots dat we dit lokaal en internationaal samengestelde programma weer aan de bezoekers kunnen laten zien", zegt schepen Karel Kriekemans.

Ook dit jaar wordt er een meikoningin aangesteld. Er wordt sinds 2022 jaarlijks één dansschool uitgekozen om een geschikte koningin aan te wijzen. Dit jaar is dansschool Artmania aan de beurt. Meikoningin Bo Dirkx, Febe Ghiro en Gioia Pirillo pronken als Meihoogheden op de praalwagen.

Tijdens de Internationale Carnavalsstoet in februari werd in Genk voor het eerst geëxperimenteerd met een prikkelarme zone in samenwerking met de Genkse vzw ZIMASS. Met meer dan 200 aanvragen was dit een groot succes, en daar wordt voor 1 mei een vervolg aan gegeven. "Kinderen met ASS hebben het moeilijk met drukte en lawaai, waardoor ze emotioneel worden of zelfs blokkeren", zegt Pieter-Jan Bollen, voorzitter van de vzw. In de prikkelarme zone, die zal standhouden in de Grotestraat ter hoogte van parking Hooiplaats, kunnen de kinderen in alle rust genieten van de O-parade.

Dit jaar gaat de kermis door van 26 april tot en met 12 mei. In totaal staan er meer dan 100 attracties en kramen in de zone langs de Dieplaan en de Jaarbeurslaan.

Gezellig rondwandelen tussen 200 kraampjes doe je op de jaarmarkt in het centrum. Snuisteraars zijn welkom in de Grotestraat en omliggende straten voor een leuke rommelmarkt van 9 uur tot 12 uur. Tussen 8 uur en 14.30 uur kan je terecht op de bruisende jaarmarkt. Met meer dan 80 kraampjes belooft het een dag vol plezier te worden, gevuld met verse producten en ambachtelijke lekkernijen. Wil je je nog inschrijven voor de rommelmarkt? Dat kan nog tot 26 april 12 uur via http://www.1meivlooienmarktgenk.be.

Jacobs zorgt voor gratis pendeldiensten als je de drukte in het centrum wil vermijden. Je kan terecht op C-mine en KRC Genk.

Om 13.15 uur start de internationale Taptoe op het Stadsplein. Zes internationale showkorpsen geven hier het beste van zichzelf met een buitengewone instrumentale show.

De dag eindigt natuurlijk met het traditionele, geluidsarme vuurwerk en lichtshow om 22 uur. Het volledige programma en alle info, vind je op http://www.oparade.beFoto's: Communicatie Genk

Bekijk alle artikels uit Genk